Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne - Cnut Sundqvist

Annons

Cnut föddes 1927 och växte upp i Siknäs, ett samhälle mellan Haparanda och Luleå i Norrbotten. Hans första tekniska utbildning fick han på tekniska gymnasiet i Luleå. Fortsatte sedan och tog civilingenjörsexamen på KTH, samtidigt som han tog anställning på ASEA, det vill säga nuvarande ABB.

Han deltog och var en ledande tekniker redan i början på 1950-talet, då Sverige beslöt sig för att utreda möjligheten att bygga två reaktorer, en i Västerås och en i Stockholm. Det ledde till en sammanslagning och endast en byggdes – en tungvattenreaktor i Farsta i Stockholm. Cnut var alltid full av idéer och påpekade ofta att ingenting är omöjligt. Det omöjliga tar bara litet längre tid. Otvivelaktigt var han en av landets främsta ingenjörer.

Vid 1960-talets början konstaterades att tungt vatten som moderator inte kunde konkurrera med lätt vatten och anrikat uran. Det var en synnerligen stor ändring för hela tekniken, inte bara för fysiken utan för hela konstruktionen. Cnut var en av ledarna för denna förändring. Den krävde ett mycket nära samarbete mellan de olika ingenjörsgrupperna. Ett samarbete som aldrig ledde till några konflikter, mycket tack vare Cnuts lugna och skickliga stil. Vilket resulterade i att 11 reaktorer byggdes med denna ASEA-konstruktion.

Cnut kom att lägga ned mycket tid och arbete på utvecklingssidan. Han deltog bland annat i diskussionerna kring PIUS- och SECURE-utvecklingen, en reaktortyp som är självreglerande.

Cnut hade många andra intressen såsom till exempel litteratur och musik. Hans intresse för musik visade sig genom regelbundna besök i konserthuset. Såväl jazz som klassisk musik ingick i intresset och både Cnut och hans fru Gun tyckte mycket om att dansa.

Hans idrottsintresse var stort, bland annat skidåkning i fjällen med åtföljande bastubad. Segling var också uppskattat. Genom att cykla varje dag mellan ASEA och bostaden oberoende av årstider eller väder bibehöll han sin ungdomliga spänst trots sin ålder.

Cnut var en stor humorist och hans enastående förmåga att leka med ord uppskattades alltid. Hans allmänbildning låg långt utöver det vanliga. Han ändrade ibland texter och fick fram resultat som passade in i den situation som åhöraren just nu befann sig.

Cnuts vänner, kolleger och familj kommer att sakna hans spontana anekdoter och historier.

Erland Tenerz och Christen Pind