Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Elisabeth Holm

Annons

Min kära vän Elisabeth Holm är död. Hon var född 1935 och hon flyttade nyligen från Västerås tillbaka till Stockholm där hon startat ett företag för många år sedan. När hon kom till Västerås var hon redan en profil i psykologkretsarna med mängder av uppdrag här.

Elisabeth var färgstark. Man lade märke till henne. Jag lärde känna henne på en fest för några år sedan. Det var på en privat mottagning i en vacker lokal med takbjälkar och med flera olika rum. Det var en av hennes kollegor som fyllde år. Några kuratorer, socionomer och psykologer hade bildat ett informellt nätverk för inbördes stöd. De handledde grupper, såväl offentliga som privata och Elisabeth var nestorn i gruppen som hade många uppdrag inom bland annat Landstinget. Det kunde gälla de direkta teamen inom sjukvården men också ledarskap och konflikter.

Jag hörde inte till sällskapet alls på den där sammankomsten men när Elisabeth kom in i rummet satte hon sig omedelbart bredvid mig. Hon visste att jag var dramapedagog och hon ville veta mer om det. Efter en stund kände jag på mig att vi hade något annat gemensamt, det fanns något magiskt, något välbekant i vårt samtal och det visade sig vara riktigt. Vi var släkt! Vi hade aldrig träffats som barn men hon hade familjefoton där jag fanns med på bilderna. Vi var födda samma år. Det samtalet blev inledningen på en stark vänskap.

Hennes privata liv och yrkesliv hade båda varit fyllda av dramatik och svåra val.

Hon var glasklart medveten om allt in i det sista. Så full av intressen, så intensivt närvarande och utan förbehåll – sådan var hon min kära jämnåriga kamrat. Jag tänker på hennes barn och på hennes kärlek till dem och hennes osentimentala humor. Hon hade en kronisk sjukdom som krävde behandlingar som hon så småningom valde bort för att få somna in lugnt och smärtfritt i kretsen av sina vuxna barn.

Irma Sohlman, Västerås.