Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne: Eric Lundberg

Vår käre Eric Torsten Lundberg, Västerås, avled 10 mars 2020 nyss fyllda 98 år, på dagen två månader efter hans följeslagerska sedan 47 år, Birgitta avled.

Sista veckorna fylldes hans rum av barnen Stina och Mats, barnbarnen Amanda, Staffan och Albin med familjer (sista veckan dygnet runt), med kärlek och tacksamhet.

Eric föddes 28 februari 1922 i New York av Greta och Torsten från Uddevalla på adressen 410 Central Park West. Efter flytt till Kalifornien kom brodern Henry i San Pedro.

En lycklig tid som dock slutade i föräldrarnas skilsmässa. Eric, Henry och mamma Greta återvände till Sverige. I Sverige kom snart en lillasyster till grabbarna, Kerstin.

Kontakten med pappan blev sporadisk. Som sjökapten angjorde han ibland hamnar i Norden då de kunde ses. Saknaden var stor och när Eric utbildat sig hade han tänkt flytta till sin pappa men kriget kom emellan. Att växa upp utan pappan formade Eric till att ge extra mycket kärlek till oss barn.

Sjöliv, segling och föräldragården i Bohuslän var betydelsefulla. Erics morfars far, kofferdikapten Thorsten Hellsten, köpte gården i mitten av 1800 talet med pengar intjänade på saltsmuggling till Ryssland. Kofferdikaptenens pampiga grav finns fortfarande att beses på Restenäs kyrkogård.

1947 gifte Eric sig med Majken och bröllopsresan gick genom ett krigshärjat Europa till Paris. De fick tillsammans barnen Stina och Mats. Äktenskapet höll till slutet av 60-talet. 1973 träffade han Birgitta, de blev ett lyckligt par livet ut.

1982 byggde Eric ett fritidshus på västkusten, ett andra hem för oss, en generös tradition vi barn för vidare.

Erics arbetsliv startade med ett radiobolag i Göteborg, fortsatte via Bofors till flera järnverksstäder och som konsult i Stockholm. Eric flyttade till Västerås 1971 och började på ASEA-ATOM som ansvarig för elsystemen under byggandet av Forsmark 1 & 2, ett arbete Eric var stolt över. Han avslutade sin karriär med standardiseringsarbete på SEK och som konsult åt FMV där arbete med hur man skyddar sig mot EMP ingick.

Många fina och glada upplevelser har Eric skänkt oss - alltid med sin speciella humor, som förts vidare.

Vi är så tacksamma att fått ha Eric så många år, med så mycket kärlek och glädje, en hjälp i sorgen och saknaden. Vi är inte religiösa men har vi fel hoppas vi få mötas igen!

Mats och Stina Lundberg