Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Erik G Andersson

En Suraprofil har gått ur tiden. Erik G Andersson, känd i vida kretsar som ”Masen” hade en stark position i Surahammar under decennier. Erik var ingen storväxt person men en verklig jätte i arbetarrörelsen och socialdemokraterna i Surahammars kommun.

Han hade ett knivskarpt intellekt, stor bildning och inte minst talets gåva. Allt detta använde han flitigt inte bara som kommunalråd utan också inom hockeyn och på senare år som VD i sitt kära Strömsholms kanal AB. Han var en strålande marknadsförare för kommunen, och var inte rädd för att släppa fram nya idéer.

Vi socialdemokrater hade under hans tid i kommunpolitiken ett stort förtroende och förhållandet till övriga partier var på en respektfull nivå även om man tyckte olika i sakfrågor. När Erik lämnade stafettpinnen vidare till oss yngre socialdemokrater fanns alla möjligheter att utveckla en mycket välskött kommun.

Efter pensioneringen fortsatte Erik att vara en aktiv röst i samhällsdebatten, en alltid konstruktiv samtalspartner och en mycket social och omtyckt föreningsmänniska. Han fortsatt långt upp i åren med obruten kraft och glädje med det han älskade, att dansa, spela boule, samtala med Suraborna och nyfiket blicka in i framtiden.

Vi socialdemokrater som har haft uppdraget att bära väljarnas förtroende efter Erik gör det med en känsla av stort ansvar och tacksamhet. Vi står alla på axlarna till jättar som Erik G Andersson, och tack vare hans gärning kan vi också sträcka på oss och förhoppningsvis lika nyfiket och klarsynt blicka mot en ljusnande framtid. En framtid präglad av de värderingar som alltid var Eriks ledstjärna – frihet, jämlikhet och solidaritet.

Vi deltar i de anhörigas sorg, och bär med oss stor tacksamhet för alla fina minnen av Erik G Andersson.

Kia Ericson f d kommunalråd

Olle Thorell, riksdagsledamot, fd ordförande för Surahammars Arbetarekommun