Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Gunnar Andersson

Gunnar Andersson har, efter en längre tids sjukdom, avlidit i en ålder av 92 år. Därmed har vi förlorat en varm och god vän. Gunnar var också en ICA-vän i själ och hjärta. Merparten av sitt yrkesliv ägnade han åt ICA.

Han rekryterades till ICA-förlaget från Sollebrunn i Västergötland av den legendariske Sven Lindblad. Var ansvarig för ICA-skolan/konsult under många år innan han flyttade till ICA-förbundet i Stockholm.

Under alla år var han ICA:s Sifferkung. Gunnar var först i Sverige att kunna redovisa hela dagligvarumarknadens samlade utveckling från år till år. Det låter kanske inte så märkvärdigt med dagens kraftfulla datorstöd, men i mitten av 60-talet, med enbart räknemaskin som hjälp var det en stor prestation. Under många år levererade Gunnar månatliga marknadssiffror till branschtidningen ICA-nyheter. Där etablerade han nya principer som underlättar jämförelser mellan månader. Med rätta kallades han ”världens mest praktiske statistiker”.

Förutom arbetet för ICA-förlaget var Gunnar också en betrodd konsult åt ICA:s koncernledning, bland annat med årliga sammanställningar av butikernas lönsamhet. Vid styrelsemöten och stämmor var det Gunnar som föredrog försäljningssiffror och annan marknadsinformation.

Även vid sidan av arbetet var Gunnar en synnerligen aktiv person. Inte minst i orienteringssammanhang, först som aktiv och sedermera som ledare i VSOK. Han skapade en modell för starttider som kom att bli världsstandard. Orienteringsintresset har också gott i arv till barnen. En annan förening där Gunnar var aktiv är Västgöta Gille i Västerås.

Gunnar var en lugn, klok och försynt person. Uppskattad och respekterad av alla. Nyfiken, intresserad och frågvis in i hög ålder. Ett föredöme för oss alla.

Mina tankar går nu till Gunnars hustru Gudrun som alltid varit ett fantastiskt stöd för honom, inte minst under de sista åren samt till barnen Maria, Lars och Håkan.

Peter Dettmann,

F.d. VD i ICA-förbundet och mångårig arbetskamrat till Gunnar.