Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Gunnar Holmberg

Journalisten och jazzfotografen Gunnar Holmberg har avlidit efter en tids sjukdom, 82 år gammal.

Att Gunnar Holmbergs dödsannons skulle krönas av en jazztrumpet förvånar ingen som mött honom under alla år han bevakat jazzkonserter både i Västerås och övriga världen.

Fagerstasonen, som skulle bli chefredaktör för flera av Ica-förlagets tidningar, närde ett intensivt intresse för jazzmusik och dokumenterade de allra flesta av jazzens stora.

Några av hans magiska svartvita bilder prydde i många år väggarna hos jazzklubben Village på Sigurdsgatan och han delade generöst med sig av sina bilder inför Västeråsklubben Jazzens vänners evenemang.

Gunnar Holmberg var inte pressfotografen som armbågade sig fram, de fina porträtten fångades av en försynt herre som fann de bästa vinklarna utan att störa.

Journalistiken och den tidiga användningen av digitala verktyg kom till nytta i hans monumentala arkivsatsning DIG Jazz, som följde på Gunnars gratistidning DIG Music. Där bjöd han på nyheter från hela jazzvärlden under 15 år fram till 2018 och han vinnlade sig om att lyfta fram minst två kvinnliga jazzmusiker i varje nummer.

Musiknördar kunde finna allt som gällde skivor, utmärkelser, porträtt, konserter, recensioner och festivaler.

Hans diskret fångade jazzmotiv nådde långt. Dizzy Gillespie höll honom som sin favoritfotograf och han ombads även illustrera saxofonisten Jimmy Heaths memoarer. Under hela 50 år var han något av hovfotograf hos OrkesterJournalen.

År 2017 fick Gunnar Holmberg den fina utmärkelsen Gullinmedaljen, som delas ut till personer som ”gjort svensk jazz stora tjänster” och han hade tidigare belönats även med både Louis Armstrong-stipendiet och Svenska Jazzriksförbundets pris ”Basisten” för sin mångåriga gärning.

Gunnar kunde det mesta om både äldre och modernare musik, men den egensinnige trumpetaren Miles Davis var ändå favoriten. I hemmet på Norrbygatan fanns en komplett samling av Miles Davis inspelningar. Kanske når de varandra genom musiken ända in i evigheten?

Vi delar vår saknad med Gunnars hustru Birgitta och deras två söner och barnbarn.

Ann Lystedt

Claes Tillander

Jan Olsson