Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Gunnar Lundemalm

Gunnar, f 1939, lämnade vårt jordeliv 24 maj 2020.

Vi blev grannar och lekkamrater 1947 och skolkamrater, ända fram till ingenjörsexamen 1959. Innan dess, 1956, träffade vi samtidigt våra blivande livskamrater Inger respektive Ann-Marie, som berikade våra liv och gav oss så småningom både barn och barnbarn.

Från 1952 lärde vi oss spela saxofon och etablerade en Jazzorkester med Gunnar, tenor och Sven-Åke, alt, Ralph, trumpet, hans bror Tommy på piano, Wicke, bas och Kuno, trummor.

”Åke Birgerssons” repade varje lördag och spelade på Skoldanser (Skutt), i Folkets hus och -parker, m fl arenor i Västmanland i 10 år, innan militärutbildningen "spräckte" bandet och våra vägar skildes, 1965. Bästa band i Västmanland i Rundturens Orkestertävlan -63.

Stockholm för studier och många uppdrag i stora företag för mig medan Gunnar stannade i Västerås på ASEA (där vi båda pryat) och verkade hela sitt arbetsliv som ingenjör i många ansvarsfulla befattningar. Då vi inte kunde ses så ofta blev det telefon istället.

När Gunnar tog pension i början av 2000-talet, gick han med i Jazzmen med Valle Lind som ledare för ett 9-mannaband, som mestadels spelade swing och blues.

Gunnar lockade in mig i bandet då Valle lämnade. När sedan övriga trappade ur blev det nästan Åke Birgersson igen: Ralph/Thore, trumpet, Gunnar, alt, S-Å, teor, Lennart, baryton, Tommy/Stig, piano, L Fager/Albert, bas och Valter/Leif/Peter/Mats trummor. Gunnar kom med tiden att spela både alt, tenor och baryton med hög musikalitet och uppskattat kompisskap.

Vi kompletterade med Camilla som vokalist, och breddade därmed repertoar och identitet hos Yazzmen 4.3.Q till en mycket uppskattad orkester med bred och varierad repertoar av lättillgänglig jazz. Vi samarbetade mycket med Växhusets Jonas.

När Gunnar blev sjuk återgick vår samvaro till telefon och besök i hans och Ingers hem.

Han kämpade länge mot sin sjukdom och klarade 80-års strecket med god marginal.

Vi saknar Gunnar och hans genuina vänskap.

Vila i vårt minne.

Musiker och andra vänner

Sven-Åke och Ann-Marie Johansson