Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Hans Damberg

Hasse avled den 15 maj 2020 efter en längre tids sjukdom.

Under 1950-60-talet var Hasse en duktig och framgångsrik handbollsspelare i

Västerås Handbollförening.

HF, som laget kallades i folkmun, var då ett etablerat handbollslag på högsta nivå.

1942 spelade man SM-final mot Majorna från Göteborg och 1950 spelade man SM-slutspel i Örebro.

Hasse deltog redan som junior med framgång i klubbens A-lag och som 19-åring deltog han i den för HF så framgångsrika och lyckade Tysklandsturnén mot dåtidens bästa tyska lag. Yngst i laget blev Hasse bästa målskytt med fem mål när HF vann mot storlaget Olympia från Neumunster med 19-10. Matchen spelades i en jättehall inför 7000 åskådare på en plan som mätte hela 48x23 meter.

Hasse deltog också i det HF-lag som 1954 vann div.2 serien och kvalspelade till elitserien. Han spelade 512 matcher och gjorde 1 589 mål för HF innan han avslutade sin handbollskarriär.

Hasse var under sin aktiva tid uttagen att medverka i Västerås stadslag, Västmanlands landskapslag och Svenska landslaget. 1954 gjorde han en bejublad insats i en fullsatt Idrottshall i Västerås i matchen mellan Sverige – Finland.

Hasse var en offensiv försvarsspelare som gärna drev även anfallsspelet. Hård, oöm, energifull men kunde även spela tufft om så behövdes. Men framför allt han var en kämpe som inte gav upp förrän domaren blåst slutsignalen. Han var också en fin kamrat alltid trevlig att ha med i laget.

Tack Hasse för dina insatser både på och utanför planen.

Västerås Handbollförening känner både stolthet och tacksamhet över att vi haft Hasse i vår förening.

Västerås Handbollförening

Gamla HF-are Rolf Johansson