Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Henrik Toremark

Henrik Toremark, Arvika, har avlidit efter en tids sjukdom, 52 år gammal. Han sörjs närmast av mamma Gerd, brodern Mikael med hustrun Agneta och sönerna Fredrik och Martin.

Henrik kom till ABB:s kommunikationsavdelning i Västerås hösten 1994. Han hade redan då en lång erfarenhet av opinionsbildning. Han var politiskt aktiv inom Fria Moderata Studentförbundet och Moderaterna, vilket ledde till en post som politisk sakkunnig i Finansdepartementet 1991-1994. Han var också mycket aktiv för Ja-linjen i EU-folkomröstningen.

Henrik blev mycket snabbt en i gänget. Dels som glad värmlänning, dels tack vare sina kunskaper om politik och opinionsbildning. Koncernledningen för svenska ABB kom att uppskatta Henrik, inte minst som talskrivare. Henrik blev även en varm och kär vän till oss. Kräftskivor och fester förgylldes av en outtömlig källa av snapsvisor.

Visst var han en glad värmlänning med mycket skratt i sig. Det fanns också en annan sida som vi uppskattade. Henrik studerade teologi i Uppsala, kanske med tanken att gå i pappas fotspår och bli präst. Det blev inte så, men genom hela livet bar han med sig sin starka tro. Många kvällar och nätter satt vi när snapsvisorna tystnat och diskuterade tro, religionshistoria och naturligtvis politisk ideologi.

1995 flyttade han till Bryssel för att bli rådgivare för European People's Party. Sedan var han chef för Näringslivets Eurofakta och spelade en viktig roll i EMU-omröstningen. Hans politiska karriär kröntes som stabschef på Kulturdepartementet hos ministern Lena Adelsohn Liljeroth.

Trots att våra yrkesmässiga vägar skiljdes åt redan 1995 släppte vi aldrig kontakten. Vi träffades regelbundet och umgicks via sms och telefon.

Nu har Henrik lämnat oss alldeles för tidigt. Många fester och långa nattliga diskussioner lämnas ogjorda. Kvar finns bara en djup sorg och stor saknad, något vi delar med hans familj och stora vänkrets.

För vännerna på ABB

Claes-Inge Andersson

Eric Österberg