Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Irene Svensson

Irene Svensson, Västerås, har avlidit i en ålder av 84 år. Närmast anhörig är hennes älskade make Nils-Ivar och hennes barn Anita, Helena och Johan med familjer.

Irene föddes i Stora Skedvi som äldsta barn i en barnaskara på tre barn i en andlig och mycket kärleksfull familj.

Föräldrarna var mycket mångsidiga och de flyttade ofta till bland annat Borlänge där de bedrev en matservering.

År 1945 startade familjen ett konditori med Café i Näve kvarn och där trivdes Irene och hennes syskon mycket bra, med många barn som alla gjorde mycket bus.

Efter Nävekvarn flyttade man till Täby och fader Alex drev en möbelaffär på Östgötagatan.

Det var också i Täby som Irene träffade sin blivande man Nils-Ivar.

Föräldrarna hade en längtan att flytta eller som man sade emigrera till USA vilket också skedde i början av 1950 talet. Man fick åka på fartyget Stockholm till New York och därifrån med buss till Californien, ett ställe som upplevdes som en underbar trädgård.

Hela familjen fick alla arbeten omgående och trivdes bra i det nya landet, men Nils-Ivar längtade efter sin flickvän och beslöt att också resa till det stora landet i väster.

I årsskiftet 1952–1953 så anlände han till Los Angeles, fick också arbete på en gång.

På grund av det stundande Koreakriget så ville inte Nils-Ivar vara kvar i USA utan flyttade tillbaka till Täby och snart följde även Irene med till Sverige.

De gifte sig 1955 i Täby Kyrkby kyrka och bodde först i Täby och senare kom familjen till Borlänge. I Borlänge ville Irene att fortsätta sina studier och började att läsa till förskollärare i Falun. Hon fick omgående arbete efter fullgod utbildning.

Irene var ett föredöme bland barn och så duktig att handskas med barn i olika åldrar.

Efter flera år i Borlänge flyttade familjen till Västerås. Irene var mycket aktiv i kyrkan, hon sjöng i Rönnbystämmorna, var kyrkvärd och var med i Katekumenatet och det var också där hon lärde känna prästen Ingela Stuube Rylander och det var också hon som höll ett fantastiskt griftetal vid Irenes begravning.

Irene var orädd av sig, hon reste till Israel, åkte Tjejvasan, och Stafettvasan, olika cykeltävlingar, sade aldrig nej till något äventyr.

Irene och Nils-Ivar fick uppleva sin 65-åriga bröllopsdag i år, det är få förunnat. De hann få ett rikt och innehållsrikt äktenskap, de gjorde verkligen allt tillsammans .

Det är med stor saknad och stor sorg som vi idag känner att Irene, en människa med vänlighet, omsorg och fylld av kärlek som ville alla väl, inte finns med oss längre.

Några strofer från Dan Andersson gav Irene en väldig tröst; Jag skall gå genom tysta skyar, genom hav av stjärnors ljus och vandra i vita nätter tills jag funnit min faders hus. Jag skall klappa sakta på porten och där ingen mer går ut och jag skall sjunga av glädje som jag aldrig sjöng förut.

Anita, Helena och Johan