Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Ivan Öberg

Annons

Mälardalens högskolas förste rektor Ivan Öberg avled den 27 februari. Han blev 88 år och sörjs närmast av hustrun Gunnel samt barnen Britt, Gun-Marie och Hans med familjer.

I början av 1970-talet stod det klart att det fanns behov av att sprida högskoleutbildning regionalt i landet. 12 nya högskolor inrättades och Högskolan i Eskilstuna och Västerås var en av dem. Ivan Öberg blev den nyinrättade högskolans förste rektor 1977.

Rektor Ivan Öbergs entreprenöriella tänkande och agerande utvecklade högskolans samarbete med näringslivet i snabb takt. Ivan reste runt i regionen och knöt kontakter med företag och organisationer i allt fler kommuner. Det lade grunden till att högskolan även idag har verksamhet på fler orter än campusorterna. Samarbetet med näringslivet i regionen bidrog också till att högskolan kunde engagera disputerade lärare från Uppsala universitet och KTH. Redan tidigt fanns dessutom idén att knyta internationella kontakter för att möjliggöra för studenter att resa utomlands och för akademiska utbyten för lärare och forskare.

I en intervju med Ivan Öberg år 2013 beskrev han sin roll som rektor under högskolans första år som en ”handelsresande i högre utbildning”, oavsett om det handlade om att skaffa lokaler, attrahera mer finansiering, rekrytera kvalificerade lärare eller locka studenter. ”Men det var värt allt arbete. Jag gjorde det för att våra studenter och för att regionen skulle ha tillgång till högre utbildning och kompetenta medarbetare”, sa Ivan då.

Mycket har förändrats på Mälardalens högskola sedan starten 1977 och sedan Ivan var rektor, men det centrala i vår verksamhet är fortfarande, precis som Ivan eftersträvade, att vår forskning och utbildning ska komma till värde och nytta för det omgivande samhället. Samverkan med privat och offentlig sektor är – nu som då – mycket viktigt för högskolan. Ivan Öberg lade grunden för den högskola som MDH är idag och det engagemang och fokus som Ivan visade för studenterna och för regionen är något som vi än idag värnar om. Ivan promoverades till hedersdoktor vid högskolan 2003 just för sina värdefulla insatser. Tack Ivan!

Paul Pettersson, rektor vid MDH