Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Jan Hällén

Annons

Docent Jan Hällén, Västerås, har gått bort efter en tids sjukdom vid 90 års ålder. Närmast sörjande är hustrun Gudrun.

Jan Hällén föddes i Stockholm, studerade medicin vid Karolinska Institutet och blev med.lic. 1954.

Han tjänstgjorde som underläkare vid medicinkliniken i Västerås 1955-1959. Efter tjänstgöring vid medicinkliniken Malmö Allmänna Sjukhus 1960-1971, bland annat som docent i praktisk medicin och klinisk lärare, blev han klinikchef vid Falköpings lasarett 1971-1972. Jan Hällén återkom till Västerås 1972 och var chef för medicinska kliniken fram till 1989. Under en tid var han även chefsläkare vid sjukhuset. Han gick i pension 1994 och blev jubeldoktor vid Lunds universitet 2017.

Jan hade framför allt en stor personlig integritet. Han var allmänt mycket beläst, alldeles speciellt inom medicinen. Detta medförde, att han visades stor respekt och ofta anlitades av kolleger i kniviga medicinska frågor. Sina patienter visade han stor omtanke och personlig omsorg, vilket gjorde honom mycket omtyckt.

Jan var djupt mångkulturellt intresserad och kunnig, speciellt inom historia, litteratur och konst.

Växter och trädgård var ett av hans specialintressen och han briljerade gärna med att kunna varje enskild växts latinska namn.

Jag är personligen mycket imponerad av Jans breda medicinska kunnande och hans djupa kulturella grundsyn och är tacksam för den värdefulla, såväl kollegiala som personliga, vänskapen oss emellan under många år.

Mina tankar går till hustrun Gudrun.

Göran Prame, vän och kollega