Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne – Kurt Melin

Annons

För några dagar sedan fick vi ett sorgligt besked att förra kommunalrådet Kurt Melin gått bort.

Kurt har en lång och gedigen gärning bakom sig för Socialdemokraterna. Det började för över 60 år sedan i slutet av 1950-talet när Kurt blev aktiv i socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU i Västerås.

Den dåtida skolan präglades ännu av ett klasstänkande som betydde att vissa barn och unga var mera värda än andra. Själv fick Kurt som en av få ungdomar med arbetarbakgrund utbildning på Rudbeckianska läroverket i Västerås. Samtidigt engagerade sig Kurt starkt mot orättvisorna i det dåtida utbildningssystemet.

I SSU visade han tidigt prov på sin goda organisationsförmåga. På Rudbeckianska såg han till att starta en skolklubb för SSU. Han medverkade sedan till att starta liknande skolklubbar för SSU i andra läroverk i Västmanland.

Kurt har även varit ordförande för SSU-distriktet i Västmanland och för ABF Västerås. Han har också medverkat till att organisera S-föreningar i olika stadsdelar i Västerås, bland annat på Rönnby där familjen bott länge.

I yrkeslivet arbetade Kurt för Landstinget Västmanland inom omsorgsverksamheten och som kultursekreterare. Vid sidan av yrkeslivet utvecklade han sitt politiska engagemang.

I början av 1970-talet blev han medlem i den socialdemokratiska gruppen i Västerås kommunfullmäktige. Sedan följde uppdragen slag i slag.

Ett av Kurts många uppdrag var att verka som ordförande i styrelsen för lokaltrafiken. Där ledde han en stor omställning, bland annat tillkom spårbunden trafik med inköp av tåg.

Som kommunalråd låg skol- och kulturfrågorna Kurt varmt om hjärtat. Utifrån hans egna erfarenheter var det viktigt att alla barn och unga skulle få en god utbildning för bästa möjliga start i sitt vuxenliv.

Kurt var en kreativ ideolog med starkt personligt engagemang och stor integritet. Han var en duktig debattör som alltid var påläst när han pläderade för det han trodde på.

Kurt var även den intellektuella, reflekterande och lyssnande politikern. Han var mån om att få in så många aspekter som möjligt innan beslut skulle fattas i olika frågor.

Vi som skriver det här hade Kurt som SSU-kamrat och arbetskamrat i Västerås stadshus. Men Kurt var också en vän som hade ett stort hjärta för utsatta - en man med hjärtat till vänster.

Nu fattas Kurt oss. Våra tankar går till hans hustru Maj-Gunnel och barnen med familjer. Hos oss som hade förmånen att få lära känna honom finns Kurt bevarad i ett ljust minne.

 

Åke Hillman

Christina Wahrolin

Anders Gerdin

Ulla Persson

Britt Sandström

Jörgen Eklund

Annons