Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Lars Elander

Lars Elander Sevalla, 1931–2017.

Lars Elander, 86 år har gott bort efter kort tids sjukdom. Närmast sörjande är hustrun Evy samt barn och barnbarn.

Efter läroverksstudier och lantbruksutbildning brukade Lars släktgården Attersta i Sevalla. Han satsade på spannmålsodling och köttproduktion. Han utmärkte sig som en duktig lantbrukare och blev tidigt engagerad som styrelseledamot i Västmanlands slakteriförening. Vid sammanslagningen 1972 av sju mellansvenska slakteriföreningar i Farmek, blev Lars styrelseledamot och senare ordförande.1986 blev Lars ordförande i Slakteriförbundet där slakteriföreningarnas gemensamt ägda aktiviteter, som marknadsföring av Scan märket, försäljning till rikskunder, export och dotterbolag som Kronfågel med flera ingick.

Inför EU inträdet blev det nödvändigt att ytterligare effektivisera den bondeägda köttindustrin för att möta den ökade konkurrensen. Under Lars ordförandeskap genomfördes en strukturprocess under 90-talet som slutade med att all bondeägd köttindustri samlades i en förening Swedish Meats . Som sekreterare i strukturgruppen fick jag se många prov på Lars förmåga att sammanjämka motstridiga regionala intressen och leda diskussionen framåt. I en kooperativ företagsgrupp uppstår av nödvändighet motsättningar mellan region- och riksintressen. Lars personlighet och diplomatiska förmåga bidrog i hög grad till att Scan gruppen kunde sammanföras i ett samlat företag 1998, innan Lars med ålderns rätt gick i pension.

Lars var en mycket engagerad föreningsmänniska och aktiv i Hembygdsförening, Rotary, Old Fellow m.m. Han var en verklig sällskapsmänniska och lysande talare. De sista åren av sitt liv hade Lars starkt nedsatt syn men var trots detta alltid på gott humör och tyckte att han hade ett prima liv. Han var en hedersman av den bästa sorten.

Jag är oerhört tacksam och ser det som en stor förmån att Lars var styrelseordförande under mina VD år. Han visade mig stort förtroende från första början och gav mig det totala ansvaret för den operativa verksamheten. Hans långa erfarenhet var också ett starkt stöd då vi råkade i finansiella svårigheter i samband 90-tals krisen och förluster i utländska dotterbolag med mera.

Hans kommentar när problem uppstod: ”Vi måste ta det med knusende ro och reda ut problemet”, tycker jag väl sammanfattar den lugna och samlade person Lars var i alla lägen.

Med Lars Elander har en av Sveriges främsta företrädare för jordbrukets föreningsrörelse gått ur tiden.

Lars Danell