Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Lennart Svensson

Förre chefredaktören för Västmanlands Folkblad Lennart Svensson har gått bort. Under hela sitt 96-åriga liv var Lennart en ideologiskt grundad socialdemokrat som var drivande debattör i såväl skrift som i tal.

Lennart var solidariteten och rättvisan personifierad. Det fick han med sig från hemmet i Hedemora och som ung medlem i den lokala SSU-klubben. Senare i vuxen ålder blev han bland annat pressombudsman för både LO och Handels och ombudsman för Stockholms arbetarekommun.

Men främst var det journalistiken och skrivandet som lockade. Från första hälften av 1970-talet och drygt 10 år framåt var Lennart chefredaktör för Västmanlands Folkblad i Västerås. Där fick han utrymme för att skriva ideologiskt laddade ledare och driva på i samhällsdebatten.

Efter pensioneringen fortsatte han som skribent, bland annat som ledarskribent i Dala-Demokraten. Lennart deltog även som aktiv journalist med liv och lust i mängder av olika seminarier och debatter som efterfrågad talare, föreläsare och deltagare.

Finland, finsk politik och finsk arbetarrörelse var ett viktigt och stort kunskapsområde. Även i Finland uppfattades Lennart som en god ideolog, men han sågs också som brobyggare mellan Finland och Sverige. Han förärades Passio-medaljen av de finska socialdemokraterna.

Jag lärde känna Lennart när vi arbetade tillsammans några år på Folkbladet. Lennart delade mer än gärna med sig av sina kunskaper om samhälle och politik i Sverige och Finland som vi i hans närhet tog till oss av.

Lennart Svensson var en färgstark, kunnig och tydlig socialdemokratisk profil. Nu fattas han oss.

Jörgen Eklund