Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Lennarth Jäder

Annons

Lennarth Jäder Västerås har oväntat avlidit i en ålder av 76 år. Han sörjs närmast av hustrun Lena och tre sönerna Anders, Mikael och Marcus.

Livet startade i ett litet ödetorp på ett rum och kök i Skiljeboskogen som hans unga föräldrar hade förälskat sig i och lyckats köpa. Den mycket handlingskraftige fadern rustade själv huset där tre barn raskt såg dagens ljus. Men tio år senare, 1951, var det dags för något rymligare. Flytten gick till Irsta och ett nybyggt hus längs Geddeholmsvägen. Sedan dess har familjen visat ett starkt engagemang för bygden. Pappa Sven var handgripligen med om att bygga Irstagården och mamma Svea återfanns alltid i köket när Irsta hembygdsförening höll sina, på den tiden mycket livaktiga möten. Mamma Svea var som andra husmödrar på 1940-talet en hemmamamma. I alla fall trodde Lennarth det tills han som vuxen fick veta att hon nattetid hade vakat på Irsta ålderdomshem innan hon återvände hem till barnens frukostbestyr.

I pappans verksamhet på Jäders cementvaror i Panko, Irsta lärde sig Lennarth och brodern Torbjörn hur man driver ett framgångsrikt företag. Som vuxen fick Lennarth glädje av den kunskapen. Han började som grafiker på dåvarande ASEA, avancerade och blev delägare i VA-tryck.

Datatekniken kom och Lennarth blev snabbt förtrogen med det nya sättet att trycka böcker och reklamblad. När han sålde sin del kunde han skaffa både villa i Västerås och fritidsboende i Dalarna. Som pensionär undervisade Lennarth på pensionärsuniversitetet (numera Senioruniversitet Västerås) i datahantering. Irstabygden förblev han trogen och för oss i hembygdsföreningen kom han att bli oerhört betydelsefull när det blev dags för en bok om Irsta. Lennarth vaskade fram äldre material och tipsade om vilka församlingsbor som skulle intervjuas och han hann uppleva bokutgivningen innan han i sömnen drabbades av en hjärtinfarkt och avled. Många är vi i den gamla hembygden som med tacksamhet och glädje kommer att minnas hans osjälviska insatser, hans entusiasm och smittsamma skratt.

För Irsta hembygdsförening

Kristina Bartholdsson

Elisabeth Westerdahl