Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Marie Lindqvist

Vår vän Marie Lindqvist, Huddinge, har avlidit vid 68 års ålder efter en längre tids sjukdom. Närmast anhöriga är sönerna Jan och Per med familjer.

I barndomshemmet i Karlstad samlades vi kring allt från poesiläsning i flickrummet och batikfärgning i tvättstugan till sjöscout- eller curlingträffar i gillestugan. Vi var välkomna att dela familjens aktiviteter i skidbackarna eller kräftfiske vid stugan i Kopparberg. Vänskapen med Marie grundlades redan då hos många av oss. Hennes närvaro var påtaglig och något fattades när hon inte var med. Klipsk, vältalig med starka men oftast väl underbyggda åsikter blev hon självskriven elevrådsordförande.

Det var uppenbart att Marie skulle bli journalist. Hon tog examen vid journalisthögskolan i Göteborg och arbetade under 20-talet år inom både dagspress och specialmagasin. Lämnade tidningsvärlden när hon rekryterades till dåvarande Televerket och blev kommunikationsdirektör på Teliasonera Sverige där hon satt med i ledningsgruppen, uppskattad för sin kompetens och tydliga ledarskap.

Kanske var nyfikenheten och förmågan att skaffa faktabaserad information en yrkesskada men den gjorde Marie allmänbildad och mångkunnig, alltid redo för diskussioner och råd om allt. Hon var pålitlig, alltid uppriktig, aldrig okänslig. En sann vän att luta sig mot och att både skratta och gråta med.

Genom curlingen mötte Marie sin livslånga kärlek Öyvinn från Oslo. De gifte sig och fick två söner. Arbetet tog dem från Karlstad till Västerås, senare till Huddinge och de stöttade och möjliggjorde varandras karriärer. De kom att bli radarparet kring vilket vännerna samlades genom hela livet.

Familjens stora golfintresse ledde indirekt till köp av hus i Florida där äldste sonen bildat familj. De tre barnbarnen blev nu medelpunkten i Maries tillvaro och mycket av pensionstiden kunde ägnas åt dem i St. Augustine. Hon blev en älskad superfarmor som med aldrig sinande energi deltog i lekar och förmedlade svensk kultur.

Även under sjukdomen levde Marie i långa perioder ett gott liv. Väl påläst tog hon sig igenom de tuffa behandlingarna med en enastående kraft och livsvilja med Öyvinn osvikligt vid sin sida, tills han hastigt och oväntat avled i början av detta år.

Nu har även Marie lämnat oss och vi delar sorgen med sönerna med familjer.

Eva Jerling, Elisabeth Högström, Katarina Petrov, Maria Löfroth Christensen, Anna-Karin Brejding