Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Maud Moström

Maud Moström har lämnat oss 93 år gammal. Maud är djupt sörjd och saknad, främst av make och dotter med familj.

Maud, född Svedlund, växte upp som äldst av tre döttrar i Kvarngården i Lenninge i Hälsingland. Redan som barn började hon sy dockkläder. Skräddaryrket blev ett självklart val med egen ateljé i Sunnerstaholm.

När hon mötte Melker, sitt livs kärlek, 1953 valde hon att söka arbete som ändringssömmerska och flytta till honom i Västerås. Maud hade samtidigt en liten kundkrets som beställde mammas vackra och välskräddade kappor, dräkter och klänningar. Mamma och pappa levde ett strävsamt liv fyllt av arbete.

Maud tog vara på allt material och gjorde fina, användbara saker av det som de flesta hade slängt. Mamma gjorde mycket av lite. Maud var också tacksam för det lilla, Melker kallade henne ”tacksamma Maud”.

Vid sidan av allt arbete tog kulturen en stor plats i mammas liv. Maud läste många böcker, allt från ett ständigt sökande i uppslagsverk till romaner. Hennes musikalitet tog sig uttryck framför allt i sång. Maud kunde alla texter och melodier till både äldre och nyare sånger. Ibland räckte hennes tid till att även teckna och brodera.

Maud hade en stor intellektuell skärpa, var samhällsintresserad och en engagerad feminist. Det var mamma som köpte skivan Jösses flickor till mig. Typiskt Maud att agera och inte tala vitt och brett om det hon stod för. Detta trots att hennes verbala förmåga var imponerande.

Ett annat utmärkande drag hos mamma var hennes slagfärdighet. Maud var kvicktänkt och hade alltid rappa kommentarer till det mesta. Hennes lågmälda humor var obetalbar.

Mamma och pappa var ett enastående kärlekspar. Melkers sorg och saknad är obeskrivlig.

Marianne Moström, dotter