Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Owe Ahlström

Annons

Owe Ahlström, Tortuna, Västerås, har avlidit vid en ålder av 93 år. Närmast anhöriga är makan Iris och sönerna Eric, Per, Clas och Ola med familjer.

Owe föddes i Rottneros i Värmland. Fadern var kusk och chaufför på Herrgården.

Som 15-åring gick Owe med i Hemvärnet och tilldelades ett gevär, m/96. Det var högtidligt. Då började skjutandet. Det gick bra. Tiden räckte även till en del brottning, tyngdlyftning, gymnastik och ridning.

När Owe 1942 antogs som volontär vid F11 i Nyköping blev han överlycklig.

Han brukade säga, att den dagen var den bästa i hans liv tills han sommaren 1958 började vara tillsammans med sin blivande fru, vår mamma Iris. De träffades på skjutbanan.

Efter furirskolan 1945 sökte Owe till F14 i Halmstad, där tjänsteskjutningarna på pistol kom igång. Vid ett kretsmästerskap i precision i Varberg fick han sin första silverpokal med gravyr.

Hösten 1946 kom Owe till F1 i Västerås, där han blev kvar tills flottiljen lades ned 1982. De sista åren tjänstgjorde han på F16 i Uppsala. Owe var flygtekniker och instruktör och under hans 44 år inom flygvapnet hann åtskilliga flygplanstyper passera. Värnpliktiga skulle utbildas bland annat. Han började med en Saab 16 Caproni och slutade i mars 1986 med en så kallad muck-flygning med en SK 60 över hemorten. Den flygturen glömde han aldrig.

Pistolskytte blev Owes största fritidsintresse. Han var medlem i F1:s skytteförening, Västerås Pistolskyttar och Tillberga Pistolskytteklubb. Tålmodig träning gav resultat.

1:a individuella SM-guldet 1954 avsåg internationell grovpistol (precision + duell). Samma år blev Owe Nordisk mästare i lag i samma gren. Det sista SM-guldet i lag gällde fältskytte och gick till Tillberga 1984. Under perioden 1954-1984 blev det bland annat ytterligare 7 individuella och 7 lagsegrar på SM i fältskytte. Höjdpunkten i karriären var de Internationella Militära Världsmästerskapen i Athén 1957 och i Granada 1969. Bäst gick det i Athén där Owe blev individuell 2:a i duell och ingick i det segrande laget från Sverige. I landskampen mot Norge var han med i laget åtta gånger.

När synskärpan inte längre räckte för skytte, blev det mer ridning tills han en dag vid 83 års ålder plötsligt blev avkastad av hästen han red. Då fick det räcka.

Familjen var viktig för Owe, så mesta möjliga tid gick till samvaro, resor till exempel. Ju fler familjemedlemmar som fanns med de gångerna, desto bättre.

Saknaden och sorgen efter pappa Owe är stor, men vi är tacksamma för alla fina år och minnen vi fick tillsammans. Vi kunde inte fått en bättre make och far. Må han vila i frid tills vi ses igen.

Familjen genom

Per Ahlström