Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Rolf Grahn

Rolf Grahn somnade lugnt och stilla in tisdagen den 28 maj efter en tids sjukdom med familjen vid sin sida.

År 1976 flyttade den då 27-årige Rolf Grahn till Bjurhovda tillsammans med sin hustru Lisa och lilla dottern Sara. Ett år senare föddes sonen John. Familjen Grahn trivdes bra från första stund på Bjurhovda.

I början av 1980-talet var Rolf med och startade en ABF-cirkel med mottot: ”Gräv där du står”. Det passade Rolf bra, för vid den här tiden hade han börjat intressera sig för Bjurhovdas historia.

På försommaren 1982 tog en grupp kring kommunalpolitikern Birger Grip initiativet till bildandet av Badelunda Hembygdsförening. Rolf var en av de som invaldes i den första styrelsen. Och nu följde 37 aktiva år för Rolf.

Tack vare att Rolf tog initiativet till bildandet av en studiekommitté kan Hembygdsförening varje termin presentera en mängd intressanta program.

Rolf har skrivit och regisserat ett antal spel om Badelundas historia, såsom ”Spelet om tionde”, ”Som äkta makar ägnar och anstår” och ”En lång historia kort”. Rolf var tidig ut på Anundshögsområdet iklädd järnåldersmundering och guidade turister. När 4:e Teatern skapade teatersuccén ”Ett levande Anundshög” var givetvis Rolf starkt engagerad i det arbetet.

Vid byggandet av stadsdelen Bjurhovda hittades 1968 en unik stenkista från yngre stenåldern. Beslut fattades att stenkistan skulle bevaras och minna om de första Bjurhovdaborna. Men tyvärr schaktades stenarna bort under det senare byggandet.

1994 fann Rolf en stenhög med flata stenar ett stycke från platsen där hällkistan hittades. Han kunde då med hjälp av grävuppgifter, som fanns på Historiska muséet, se att det faktiskt var ”den försvunna hällkistans” stenar han hade hittat. Efter ett idogt arbete fick han Västerås stad att återskapa den ursprungliga hällkistan.

Rolfs mångåriga forskning om Bjurhovda gård har hela tiden syftat till att dess spännande historia skulle presenteras i en kommande bok. När sjukdomen slog till i Rolfs kropp intensifierade han forskningen och skrivandet. Sorligt nog fick Rolf inte uppleva utgivningen av sin bok. Nu väntar ett ansvarsfullt arbete för Badelunda Hembygdsförening att slutföra arbetet så att boken kan ges ut postumt.

År 2012 tilldelades Rolf Västerås Stads kulturpris, med motiveringen ”för det mångåriga ideella arbetet han gjort för kulturen i Badelunda och Bjurhovda. Rolfs engagemang kännetecknas av stor ödmjukhet, kunskap och kreativitet”. Rolf fick också, år 2013, ta emot Badelunda Hembygdsförenings hedersutnämning ”Årets Folkvid”.

Rolf fattas oss i Badelunda! En varm och inspirerande hembygdsvän med en underbar humor har gått bort.

Våra tankar går nu till hustru Lisa med familj.

Göran Eriksson

Bengt Wallén

Badelunda Hembygdsförening