Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Sten Jakobsson

Civilingenjör Sten Jakobsson, Västerås, lämnade oss hastigt natten till den 6:e maj i en ålder av 68 år. Närmast anhörig är hans särbo Lena Enblom, hans bror Per och svägerska Ylva samt brorsbarn och Lenas barn med familjer.

Sten föddes i Gävle 1951 som yngst av tre söner till Tore och Gladys Jakobsson (född Dickson). 1954 flyttade familjen till Malmö och 1959 till Danderyd. Under ungdomstiden ägnade sig Sten framgångsrikt åt olika bollsporter samt segling i Sjöscouterna och Sjövärnskåren.

Efter examen på maskinlinjen vid KTH 1975 följde han sin äldsta bror Dag i spåren och började som elevingenjör på Asea i Västerås (nuvarande ABB). Under elevårets utlandsstationering var han placerad i Kuala Lumpur. Hemkommen arbetade han med produktionsfrågor inom Y sektorn, för att från 1980 arbeta på Reläsektorn, där han ansvarade för utlandsproduktionen, vilket gjorde att han tillbringade långa perioder i USA, Brasilien, Indien och Sydafrika. 1986 blev han verkstadschef på Asea/ABB Relays och platschef i Bollnäs. Från 1989 arbetade han på ABB Traction (som senare blev Adtranz och slutligen Bombardier), först med produktion av tåg, senare och fram till sin pensionering med projektledning av spårvagnssystem. Under denna tid utvecklade han ett passionerat intresse för tågbundna fordon, speciellt spårvagnar.

Efter pensioneringen ägnade sig Sten med stort engagemang åt olika byggprojekt, dels på sitt hus på Tidö Lindö, dels på släktstället på Eknö i Roslagen. Dessutom spelade han gärna golf och gjorde spännande resor tillsammans med Lena.

Sten visade tidigt att han hade ”läshuvud” och läste och lärde mycket under hela livet. Eftersom han dessutom hade ett mycket bra minne, var han en eftertraktad medspelare när olika kunskapsspel skulle spelas. Han älskade att lösa korsord och gjorde det ofta med bläckpenna, för som han sa ”det skulle bli en större utmaning”.

Stens personlighet var lågmäld och prestigelös, med mycket hög integritet. Han var oerhört släktkär och generös, inte minst gentemot brorsbarnen.

Vi kommer att minnas honom som en mycket vänlig, omtänksam och pålitlig person.

Saknaden efter honom är enorm för oss närstående.

Per Jakobsson