Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Sven Johansson

Lantbrukaren och hembygdsvännen Sven Johansson, Badelunda har avlidit i en ålder av 90 år.

Sven föddes den 2 januari 1930 på Lunda gård. Sin skolgång fick han i Badelunda Kyrkskola och därefter vidtog arbete på fädernegården tillsammans med föräldrarna Valentin och Berta. Senare studerade Sven också på Tärna Folkhögskola.

År 1958 gifte sig Sven med Ann-Marie från Tortuna. De blev ett fint och duktigt lantbrukarpar, som fick barnen Marianne, Göran och Anders.

Sven var en driftig lantbrukare och hade skaffat sig en modern maskinpark, som också kom till användning hos grannarna vid sådd och skörd.

Vid sidan av lantbruket var Sven redan från ungdomsåren starkt engagerad inom Centerrörelsen och hade därmed fått många viktiga uppdrag inom Svenska Kyrkan. Han var kyrkvärd och ordförande i Badelunda pastorat samt ordförande i Västerås samfällda kyrkofullmäktige.

Sven var under nästan 60 år en hängiven körsångare och han var som 17-åring med vid bildandet av Badelunda kyrkokör.

När Västerås stad 1981 upphörde med undervisningen i Badelunda Kyrkskola var Sven en stark drivande kraft för att de boende i socknen skulle ta över byggnaden. Samtidigt var han med vid bildandet av Badelunda Hembygdsförening, som senare tog över ägandet av den gamla skolbyggnaden. I många år skötte Sven och Ann-Marie uthyrningen av den populära Kyrkskolan för dop, bröllop, fester och minnesstunder på ett förtjänstfullt sätt.

År 2008 tilldelades Sven och Ann-Marie Badelunda Hembygdsförenings hedersutmärkelse Årets Folkvid ”för osjälvisk gärning i socknens, kyrkans och hembygdsföreningens tjänst under ett helt arbetsliv!”

Badelunda Hembygdsförening

Bengt och Ulla Wallén