Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Sven "Svenke" Borg

Sven ”Svenke” Borg avled den 21 april 82 år gammal. Hans närmaste är hustrun Lena och två barn och barnbarn.

Svenke, som han alltid kallades, hade ett mycket stort hjärta för VSK, och Svenke uträttade ett enormt arbete för VSK Bandy i ett stort antal år. Svenke började som tränare och ungdomsledare för VSK:s pojk-och juniorlag redan i 20-års åldern. När VSK vann SM-guld 1973 mycket överraskande var Svenke en av de tre ledarna tillsammans med Bertil Svensson och Henry Olsson.

När VSK 1982 var i stor ekonomisk kris, och alla tippade att VSK skulle ramla ur allsvenskan tog Svenke tillsammans med Björn-Olle Forsberg och Conny Kärrman på sig det mycket svåra och krävande uppdraget att vara ledare för A-laget. Man lyckades mot alla odds, efter en dramatisk sista omgång, komma 6:a i serien och till och med slippa kval. Detta var starten för en uppbyggnad av VSK:s hela verksamhet som ledde till SM-guld 1989 och det mycket framgångsrika 90-talet.

Svenke var en mycket viktig ledare under hela denna framgångsrika period. Man kunde alltid lita på Svenke, när han åtog sig alla uppdrag. Utmärkande var den stora lojalitet som han alltid utstrålade. Han var också lagets massör i många år och missade aldrig en träning eller match. Svenke var mycket hård i nyporna.

Svenke var också en starkt drivande kraft i VSK Vännerna, en mycket viktig stödförening till bandyn och fotbollen. Han var föreningens ordförande i 27 år och gjorde en mycket viktig insats för att bygga upp föreningen till en väl fungerande stödorganisation.

Svenke var således en klippa i VSK Bandy i ca 40 år med sitt stora engagemang. Han var mycket omtyckt av alla spelare och ledare under alla år i omklädningsrummet och på resorna till bortamatcherna. Höjdpunkterna var alla cuper i Ljusdal och andra cuper, där vi hade en mycket härlig samvaro.

På 100-årsjubileet 2004 utsågs Svenke till Hedersmedlem i VSK. En mycket välförtjänt utmärkelse.

Minnet av Svenkes stora insatser och hans stora hjärta för VSK Bandy kommer vi alltid att bära med oss. Det minnet är oerhört varmt och positivt och framför allt mycket glädjerikt med tanke på allt som Svenke uträttade i VSK Bandy i så många år.

Karl-Erik Eckemark

Björn Forsberg