Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Thore Eklund

Som tidigare meddelats har Thore Eklund avlidit i en ålder av 81 år. Närmast anhöriga är hans hustru Christina och tre barn från ett tidigare äktenskap samt tre bonusbarn och många barnbarn.

Thore föddes i Burträsk 1938 och flyttade efter studenten till Uppsala för att läsa medicin. Han blev legitimerad läkare 1967, utbildade sig först till allmänkirurg i Bollnäs och sedan till specialist i urologisk kirurgi i Uppsala.

Thore var en bred och kunnig urolog som under sin karriär framför allt arbetade på centrallasaretten i Västerås och Falun men även på Akademiska sjukhuset och Elisabethkliniken i Uppsala.

Thore var mycket uppskattad av både personal, kollegor och patienter. Han var en skicklig kirurg som också värnade mycket om patienterna, vilket gjorde honom till ett verkligt föredöme för yngre kollegor.

Thores engagemang för sina medmänniskor och intresse för humanitärt arbete gjorde att han i omgångar under flera år arbetade på Ndolage och Nyakahagrasjukhuset i Tanzania och sedan även som läkare för FN i Libanon.

Åren i Afrika gjorde starkt avtryck på Thore, han talade obehindrat Swahili, och återvände dit många gånger och det var också där han träffade sin livskamrat Christina.

I Sverige var landstället i Arkhyttan i Säter familjens samlingsplats.

Som pensionär engagerade Thore sig i Prostatacancerföreningen där han delade med sig av sina erfarenheter som urolog och prostatacancerpatient.

Man hade aldrig tråkigt med Thore, han hade en härlig humor med en förmåga att se det stora i det lilla. Vi är tacksamma att vi fick del av hans goda och glada inställning till både profession och livet. Alla vännerna minns med glädje också Thore och Christinas årliga julfester i Uppsala. Vi saknar honom innerligt.

För kollegorna

Eva Johansson överläkare, urologi, Akademiska sjukhuset, Uppsala

Anna Bill-Axelson, docent, överläkare urologi, Akademiska sjukhuset, Uppsala

Lars Karlberg, urolog, f.d. klinikchef Västerås

Bo-Eric Persson docent, Uppsala universitet, Läkarhuset, Uppsala

Per-Uno Malmström professor emeritus Akademiska sjukhuset, Uppsala

Pär Stattin professor urologi Akademiska sjukhuset, Uppsala