Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Tord Sars

Annons

F.d. borgmästaren vid rådhusrätten i Västerås, sedermera Västerås tingsrätt, Tord Sars har den 27 december 2019 lämnat jordelivet vid 96 års ålder. Han efterlämnar barn med familjer, släkt och vänner.

Tord Sars föddes den 7 juni 1923 i den lilla byn Vattnäs utanför Mora. Familjen flyttade till byn Vinäs där han började sin långa skolgång.

Tord Sars tog realexamen i Mora. De fortsatta studierna ägde rum på Norra Latin i Stockholm, där han avlade studentexamen 1942. Sedan följde juridikstudier vid Uppsala universitet, där han naturligtvis tillhörde Vedala nation. År 1948 tog han sin jurist kandidat-examen. Den teoretiska utbildningen följdes av notarietjänstgöring vid Västernärkes domsaga i Örebro. Efter en förtjänstfull notarietjänstgöring antogs Tord Sars som fiskalsaspirant i Svea hovrätt.

Sedan Tord Sars fullgjort tiden i hovrätten fortsatte han den traditionella domarutbildningen som fiskal vid olika underrätter, bland annat i Visby, en stad som han enligt uppgift fäste sig särskild vid.

Domarutbildningen avslutades i hovrätten när Tord Sars förordnades som hovrättsassessor år 1959. Tord Sars anställdes därefter hos Justitiekanslern och han var tillförordnad justitiekansler när han 1969 utnämndes till borgmästare vid Västerås rådhusrätt vid endast 46 års ålder. Tjänsten som chef för domstolen i Västerås upprätthöll han till den dag han gick i pension sommaren 1990.

Jag tjänstgjorde som tingsfiskal vid tingsrätten under ett antal år på 80-talet med Tord Sars som chef och mentor.

När jag nu ser tillbaka på den tiden påminns jag om några framträdande drag hos Tord Sars. Han var för det första en jordnära person med båda fötterna stadigt placerade på jorden, och med en särskild förmåga att klart och tydligt både se kärnan i en tvist mellan enskilda och finna lösningen på tvisten. Men det jag mest av allt tagit till mig av Tord Sars var hans patos att tillvarata den enskildes rätt mot staten, både i brottmål och tvistemål.

Tord Sars stod rakryggad upp för domstolens och domarens oberoende och självständighet. Denna för rättsstaten oumbärliga ståndpunkt hävdade han såväl i sin domargärning som energiskt och ofta vid diskussioner som förekom domarkollegor emellan. Den diskussionen tror jag behöver återkomma och utvecklas mellan domare. Utöver Tord Sars förtjänster i arbetet var han också mycket allmänbildad med ett stort allmänintresse, något som också gav upphov till intensiva och roande diskussioner.

En av de allra sista domare som upplevt tiden med rådhusrätter och häradsrätter har lämnat oss, och jag är tacksam för förmånen att få ha tjänstgjort tillsammans med Tord Sars.

Per Kjellsson, f.d. lagman vid Västmanlands tingsrätt