Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Ulla Dahlin

På 1960 talet fanns det på Tärna Folkhögskolas internat fem bosatta lärarfamiljer där de båda makarna var lärare. En av dessa familjer var Ulla och Börje Dahlin. Ulla undervisade i språk, psykologi och litteraturkunskap, och Börje undervisade i samma ämnen med tillägg för filosofi och konsthistoria.

Ulla stimulerade oss elever till att fråga och ifrågasätta. Hon var en förespråkare för folkbildningen och dess yttersta mål nämligen då som nu att skapa dugliga självständiga samhällsmedborgare, som kan och vågar försvara demokratin. Som medmänniska och samtalspartner speciellt för skolans kvinnliga elever fungerade hon som någon form av informell skolpsykolog. Ulla kunde man vända sig till!

I sin undervisning ägde Ulla förmågan att kunna förklara sambandet i ett ämne och knyta ihop det med ett annat av sina ämnen. Inom psykologin kunde t.ex. Maslows behovstrappa bli basen för en övergång till det litterära. Läroboken ”Dikt och Tanke” fick plockas fram och kapitlet ”Från Romantik till Realism” instuderas och kommenteras. Till poeten Bo Setterlind återkom ofta Ulla. Hon och Börje var samtida med Bo i Uppsala, och från hans diktsamling Dikter från San Michele hämtades Odalmannen och Harpalten, som presenterades för oss elever 1962 där den blev föremål för analys och diskussion på en psykologi lektion som mer gled över till litteraturkunskap.

Det gick en gammal odalman

Och sjöng på åkerjorden.

Han bar en frökorg i sin hand,

och strödde mellan orden

för livets början och livets slut

Sin nya fröskörd ut.

Han gick från soluppgång till soluppgång.

Det var den sista dagens morgon.

Jag stod som harens unge, när han kom.

Hur ångestfull jag var

Inför hans vackra sång.

Då tog han mig och satte mig i korgen

och när jag somnat, började han gå

Döden tänkte jag mig så.

Bo Setterlind

Bonniers 1954.

Våra varmaste tankar går nu till Börje och familjen som förlorat en varm och omtänksam maka och mamma. Tack Ulla! Vi kommer alltid att minnas de insatser Du gjorde för oss elevers utveckling här på Tärna Folkhögskola.

Tärna folkhögskolas Elevförbund genom Sven-Erik Henriksson ordförande, och Göran Rask tidigare sekreterare i styrelsen.