Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillbaka till verkligheten

Sverige är unikt med sitt sätt att beskatta pensionärer. Vi följer i så många andra sammanhang EU:s direktiv. Varje land inom EU har sin egen rätt att beskatta sina medborgare. Ändå struntar vi i vad andra länder bestämt på skatteområdet.

Gapet är stort i form av lägre skatt: Tyskland 18 procent, Nederländerna 15 procent, Frankrike 13 procent, Danmark 7 procent, Norge 6 procent. Ingen kan väl påstå att flertalet av danska och norska pensionärer är fattiga, men de betalar ändå lägre skatt än löntagare med samma inkomst.

När vi går in i 2011 och upptäcker att våra pensioner kommer att minska med 4,3 procent rakt av – för alla utom fattigpensionärerna – är det dags att summera att vi som vanligt, nu när valet är över, återigen befinner oss i verkligheten. H ar de andra partierna några argument kvar eller tog de slut i och med valdagen?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel