Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillbyggnadenär svartbygge

(Uppdaterad 12.45) Regeringsrätten tar inte upp frågan om Rudbeckianska gymnasiets tillbyggnad. Därmed står länsrättens dom fast; kommunens tillbyggnad är ett svartbygge.

Den 23 november 2007 invigdes Rudbeckianska gymnasiets renovering som bland annat inbegrep två tillbyggnader på den gamla byggnadens nordsida.

Men trots att länsstyrelsen och antikvarier godkänt bygget, vars bygglovsbeslut fattats på tjänstemannanivå visade det sig snart att problem uppstod.

Skolans huvudbyggnad från 1855 är nämligen en kulturhistoriskt värdefull byggnad, och enligt gällande översiktsplan och stadsplan var byggnaden så kulturhistoriskt intressant att bygglov inte fick ges innan Riksantikvarieämbetets synpunkter inhämtats.

Dessutom fick marken omkring skolbyggnaden - där tillbyggnaderna placerades - inte bebyggas, vilket påpekades då en privatperson överklagade skolbygget.

Dåvarande Länsrätten i Västmanlands län fann att tillbyggnaderna innebar "en markant avvikelse från den resterande fasaden" och fann inte att tillbyggnaderna var "väl anpassad till husets ursprungliga karaktär".

Länsrätten upphävde alltså länsstyrelsens beslut om att bevilja bygglov - tekniskt sett är alltså tillbyggnaden ett svartbygge.

Kammarrätten tog inte upp länsrättens dom - och nu tar inte heller regeringsrätten upp länsrättens dom. Det innebär att den fastställts i högsta instans.

- Det här innebär att fastighetsägaren, Västerås stad, måste söka nytt bygglov hos byggnadsnämnden, säger byggnadsnämndens ordförande Claes Kugelberg (M) och fortsätter:

- Nu får bygglovsansökan prövas gentemot den detaljplan som idag finns, och som är lite annorlunda än den detaljplan som fanns när bygglov gavs förra gången.

Alltså; detaljplanen har ändrats på ett sätt som kan möjliggöra tillbyggnaden.

Bygglov kan beviljas i efterhand, men då tillkommer ibland särskilda straffavgifter.

- Om det ska göras i det här fallet kan jag inte uttala mig om, säger Claes Kugelberg och fortsätter:

- Frågan om bygglov eller inte kommer att tas upp i byggnadsnämnden nu. Det var ju en av faktorerna domen slog ner på; att bygglov fattats på tjänstemannanivå.