Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillfällig akut kritiseras

Centrallasarettets akutmottagning får kritik för brister som uppdagades vid en inspektion i somras. De tillfälliga lokalerna tar ingen hänsyn till patientens integritet och gör det svårt för personalen att ha ordentlig uppsikt, enligt Socialstyrelsen.

I slutet av mars flyttar akutmottagningen åter in i sina gamla lokaler, som har byggts om för att bli bättre.

Under tiden är verksamheten inhyst i tillfälliga lokaler, som enligt Socialstyrelsen gör att det blir svårt för personalen att ha uppsikt över patienterna.

– Vi ska inte slå ifrån oss, de tillfälliga lokalerna gör att det blir svårare att ha koll. Vi har gjort så mycket vi har kunnat för att förebygga problem och nackdelar med lokalerna, men någonstans så är det ändå just tillfälligt, säger Anders Sandvik, tillförordnad klinikchef för akuten.

VLT har tidigare berättat om den förvirrade man i 60-årsåldern som försvann från akuten förra söndagen och påträffades i Fagersta. Men händelsen har inget samband med ombyggnaden, enligt Anders Sandvik.

– Nej, det tror jag inte. De som är på akuten är där frivilligt och har all möjlighet att gå ut.

Vet du om kritiken från Socialstyrelsen leder till att bygget snabbas på?

– Det har skyndats på redan innan. Det går klart snabbare än enligt det ursprungliga förslaget.

Lena Gabrielsson är inspektör på Socialstyrelsen. Hon säger att man har tagit hänsyn till att lokalerna renoveras.

– Men man får så gott det går försöka ta hänsyn till patienternas integritet under tiden, säger hon.