Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tina vill läsa om kvinnor, av kvinnor

Som turnerande visartist är Tina ständigt på resande fot. –Mitt jobb är väldigt märkligt för jag jobbar ungefär en timme, sen är jag klar. Så tid för att läsa, det finns det gott om.

BOKTIPS. Tina Wilhelmsson är årets kulturstipendiat 2015 och en hyllad femistisk visartist. Hennes turnerande livsstil lämnar mycket uttrymme för läsandet,och hon har gärna en, två eller tre böcker på gång, samtidigt.

–Jag läser i stort sätt hela tiden. Helst femistiska böcker skrivna av kvinnor, om kvinnor.

Intresset för feministisk litteratur började som en motreaktion till hur de flesta böcker hon fick läsa på universitetet var skrivna av män.

–När jag blev mer medveten insåg jag hur mycket man går miste om man inte skapar en balans mellan författare. Kvinnor skriver helt andra berättelser och ur andra perspektiv. Darför letar jag nu aktivt efter böcker skrivna om kvinnor, av kvinnor. Hennes vänner och familj är medvetna om hennes läsintresse och sökande efter böcker skrivna av kvinnliga författare, och brukar darför ofta komma med tips. Den första boken Tina rekomenderar, ”Diesel och läppstift” av Catherine Sandberg, är just ett sådant tips hon fått av sin moster.

-Den handlar om Catherine själv som kör lastbil i Östra Europa under 1980 talet. Hon hamnar i så märkliga situationer och boken präglas av fördomar. Hon tvingas ständigt försvara sitt yrkesval och besvara frågan ”Men vem är det som kör egentligen?”. Ett kaptitel är extra spännande när hon kör vilse och hamnar vid en fabrik. Männen som jobbar där blir så förskräckta att de stänger ner hela fabriken ”för att man inte får vara i samma byggnad som en okänd kvinna”.

”Diesel och läppstift” är en sammanställning av författarens dagboksanteckningar. Tina kallar det ”nutidshistoria och en extremt spännande äventyrbok.”

Nästa bok hon rekommenderar är ”Igelkottens elegans” av Muriel Barbey.

–Det är ett exeptionellt relationsdrama om en superintelligent kvinna i Paris.

Kvinnan, Renée Michel, är änka och portvakt. Hon döljer sin överintelligens för att inte dra uppmärksamhet till sig och för att ”män inte vill ha smarta kvinnor”.

- Det är en feel-good bok perfekt hängmatteläsning. Man sugs in i Renées värld och i slutet av boken blev jag så häpen att jag var tvungen att ringa en kompis som också läst den för att bearbeta. Trots att det var så länge sedan kan jag fortfarande tänka tillbaka på hur djupt den berört mig.

Det sista boktipset är ”Kära Liv och Caroline” av Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

De två författarna driver tillsammans en podcast som heter ”En varg söker sin pod” och boken är en sammanställning av lyssnarfrågor. Varje kapitel har ett tema där de bland annat svarar på ”Finns kärlek?”, ”Varför är ångest bottenlöst?” och ”Vad tänker ni kring feministisk porr?”.

–De är otroligt ödmjuka och kloka i sina svar och den har gett mig många ”aha- upplevelser”. Jag läser några frågor åt gången, fnissar och får insikter om vad det innebär att vara människa. Det är igenkänningshumor på hög nivå.

Nästa stopp på Tinas turné är i Göteborg. Till Västerås kommer hon den 9 augusti och spelar på Bjurhovda.

– Tills dess ska jag ha läst ut nästa bok jag har på agendan. Det blir ”Från man till människa” av Vesna Maldaner och Claes Schmidt.