Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tio år för knivmord

En 50-årig man från Västerås har dömts till tio års fängelse för att ha knivmördat en 48-årig man i en lägenhet på Råby den 30 mars i år.

Mannen erkände dråp. Tingsrätten fann att det var fråga om uppsåtligt dödande i en situation då 50-åringen hade haft gott om tid att besinna sig.

50-åringen var den 30 mars hemma hos den 48-årige mannen och dennes sambo, de båda männen kände varandra sedan 35 år tillbaka och var vänner.

En hel del alkohol dracks, 50-åringen gick och lade sig.

Enligt vad tingsrätten rett ut vaknade 50-åringen av att den 48-årige mannen slog honom så han började blöda näsblod. 50-åringen steg då upp, gick till en toalett och tvättade av blodet, gick ut i köket - enligt vad han själv säger för att hämta sin hunds mat för att sedan kunna lämna lägenheten.

Men i köket hämtade han också en stor kniv, gick in i vardagsrummet där 48-åringen satt. Där högg han den sittande mannen flera gånger varav ett knivhugg - 17 centimeter djupt - trängde in i hjärtat och var så gott som omedelbart dödande.

50-åringen lämnade därefter lägenheten men kunde gripas en kort stund senare av ditlarmad polis. Ambulanspersonal och sjukvård kunde inte rädda 48-åringens liv; den sortens skador är dödande oavsett hur snabbt man än kommer under vård.

Till poliserna uppgav 50-åringen att han hoppades att 48-åringen skulle dö.

Vid rättegången erkände 50-åringen sig skyldig till dråp, alltså en mindre allvarlig form av uppsåtligt dödande och menade att det borde vara förmildrande att han en stund innan dödandet utsattes för våld från 48-åringen.

Västmanlands tingsrätt finner att dödandet skedde en stund efter våldet mot 50-åringen och att han haft gott om tid att besinna sig.

Tingsrätten citerar äldre prejudikat, alltså tidigare rättsfall, där det finns skäl att döma för dråp och inte för mord om den skyldige bringar "sin plågoande om livet, även om det sker efter övervägande" efter att ha blivit utsatt för svår psykisk eller fysisk misshandel.

Rätten anser inte att 50-åringens handlande kom ur en sådan situation - våldet mot honom gav smärta och näsblod men inte mer.

Rätten anser samtidigt att det inte är fråga om de särskilt försvårande omständigheter som krävs för att döma 50-åringen till strängare straff än tio års fängelse, alltså stannar straffet på just det.

I domen frias 50-åringen från anklagelser att ha dödshot mot en kvinna i norra delen av Västmanlands län vid ett tidigare tillfälle.

50-åringen ska betala skadestånd och ersättning till den dödes sambo med 51 795 kronor och till tre av den dödes släktingar med 50 000 kronor vardera.