Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjänstefel skjutsa katter i ambulans

En ambulans i tjänst användes i somras för att skjutsa två rökskadade katter till djursjukhuset i Strömsholm. ”Det är tjänstefel”, fastslår ambulanschefen för Västmanland.

Egentligen hade det kunnat bli en solskenshistoria. Ett lite rörande initiativ av en, förmodar man, kattälskande ambulansbesättning. Sådant där man blir glad av att läsa mitt i allt elände.

I stället blev det så fel när ambulanspersonalen på en utryckning till en lägenhetsbrand i Kolsva tog beslutet att lasta in två brand- och rökskadade katter i ambulansen och köra till Strömsholms djursjukhus. Läsare har hört av sig till Bärgslagsbladet och påpekat det olämpliga i att landstingets ambulanser används till djurtransporter.

Det finns flera invändningar.

För det första kan det ses som olämpligt att uppehålla en av länets ambulanser med en transport till Strömsholm. Människoliv hade kunnat stå på spel vid ett akutlarm i KAK om en ambulans saknades.

För det andra kostar en topputrustad ambulans drygt 3,5 miljoner i inköp och cirka 650 kronor per mil att köra. Resan tur och retur till Strömsholm kostade alltså landstinget minst 3 900 kronor.

För det tredje är tilltaget att köra djur i ett utrymme som nästa stund kan upptas av allergiker och astmatiker också olämpligt.

För det fjärde är det möjligen tjänstefel och kan resultera i att de ansvariga får stå till svars för körningen.

– Vi får inte köra djur, det står i vårt reglemente, säger Fredrik Leek, chef för ambulanssjukvården i Västmanland, till Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.

Leek vägrar först tro på uppgifterna när tidningen ringer upp och berättar om läsarreaktionerna på tidningsartikeln.

– Det måste vara ett missförstånd. Vi gör inte sånt hur ömmande det än är, säger han.

– Kan det ha varit polisen?

Men I polisens rapport från branden i Kolsva den 24 juni står att ” ... 2 katter är uttagna ur bostaden amb. (=ambulanspersonal; reds anm) jobbar med dem och har kontakt med Strömsholm” och lite senare: ”De två katterna är lastade med amb. till Strömsholm.”

På djursjukhuset bekräftar man också att två katter anlände i ambulans den 24 juni.

– Det här måste jag undersöka, säger Fredrik Leek när han ställs inför polisens uppgifter.

– Det är tjänstefel. Jag måste tala med de inblandade och höra vad de har att säga. Det är inte okej alls.

Så någon solskenshistoria blev det inte. Efterspelet till lägenhetsbranden blir tråkigheter för alla inblandade.

Och de två katterna kunde inte räddas, berättar man på Strömsholm.