Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjuv brände Elinas bil

Natten till onsdag brann Elina Nilssons bil upp. Och hon är inte ensam. Bilbränderna i Västerås har ökat starkt. Troligen har de fördubblats.

– Jag fick bilen av farmor och har haft den i över ett år. Det här känns inte bra, säger Elina Nilsson, 23 år och inte längre bilägare.

Bilen var en VW Golf diesel från 1980, en pärla. Men den hade bara trafikförsäkring, där brand inte ingår.

Mindre än ett dygn har gått sedan händelsen när hon blir intervjuad, och bilen har ännu inte transporterats till skroten.

Dramat började mycket tidigare, klockan 3.30 på natten, när en polispatrull åkte förbi parkeringsplatsen på Skallberget och såg rök välla ut från bilen.

– Jag väcktes av ett telefonsamtal från polisen. Då fick jag nästan lite panik.

När hon kom ner till bilen var släckningen redan på gång, men bilen var ändå helt utbränd. Men det kunde ha varit värre. Eftersom branden upptäcktes tidigt var varken byggnader, skogen intill eller andra bilar i fara.

Det var ingen naturlig brand. Polisens undersökning visade att någon hade försökt att tjuvkoppla bilen, men tydligen var tjuven för oskicklig, gav upp och tände istället eld på bilen.

–En kompis till mig har också fått sin bil uppbränd. Den bilen stals på Klockartorpet, men kördes till Bäckby och brändes där. Det är hemskt att det här ska få fortsätta. Jag hoppas att de snart tar fast den eller de som gör det här.

Det bekräftar den teori som Västeråspolisen Björn Gjörwell har om den senaste tidens bilbränder.

–Jag tror att det ökade antalet bilbränder i huvudsak rör sig om biltjuvar som sätter eld på bilarna. Antingen görs det direkt eller efter att tjuven har kört bilen, säger Björn Gjörwell.

Han låter bestämd, trots att det rör sig om en teori. Den bygger på erfarenhet.

–Ja, vi har haft den här typen av plötsliga ökningar tidigare.

Men det var några år sedan. Det kan Björn Gjörwell konstatera efter att ha tittat i polisens statistik.

–Från september 2010 fram till i dag har vi haft 38 fall av bränder. Samma period ett år tidigare var det 18. Ytterligare ett år tidigare 17 och ytterligare ett år tillbaka var det 19.

Siffrorna innehåller dock annat än bilbränder. Brottsrubriceringen är ”skadegörelse genom brand”.

–Där ingår också en och annan containerbrand och liknande. Men bilbränderna har ökat, det är helt klart. Det handlar nog om en fördubbling.

Elina Nilssons bil är nu en del av den statistiken.

–Jag har redan ringt en skrotfirma, säger Elina med lite sorgsen röst.

Många bränder i stan

Västerås är en av de städer som har många anlagda bränder i förhållande till folkmängden. Det visar en jämförelse mellan 12 medelstora städer.

Fler bränder per invånare: Västerås, Helsingborg, Uppsala.

Färre bränder per invånare: Örebro, Eskilstuna, Gävle, Jönköping, Lund, Umeå, Borås, Linköping, Norrköping.

Siffrorna bakom jämförelsen kommer från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) och handlar om anmälningar av olika former av ”skadegörelse genom brand” från år 2010. En stor del av anmälningarna handlar om bilbränder. Mordbrand ingår däremot inte.

Siffrorna skiftar en del genom åren. Exempelvis Eskilstuna har legat högre tidigare år, men inte 2010. Västerås har däremot legat över medel i statistiken under hela 2000-talet.