Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tog felaktigt ut bidrag – frikändes av tingsrätten

Den 40-åriga kvinnan jobbade deltid och tog samtidigt på ett felaktigt sätt ut tillfällig föräldrapenning när barnen var sjuka. Hon åtalades för bidragsbrott men frikändes av Västmanlands tingsrätt.

Annons

Kvinnan, som bor i Västerås, tog ut tillfällig föräldrapenning vid 12 tillfällen under 2015, till ett sammanlagt belopp om 32 273 kronor. Vid en kontroll upptäckte Försäkringskassan att kvinnan begärt tillfällig föräldrapenning för sjuka barn även för tid då hon inte skulle ha jobbat.

Kvinnan förklarar det inträffade med att hon inte mådde bra under 2015 och under perioder var sjukskriven samt att hon inte hade full koll på reglerna kring tillfällig föräldrapenning.

Tingsrätten konstaterar att kvinnan varit vårdslös och oaktsam när hon sökt om bidragen men att Försäkringskassan inte kan bevisa att kvinnan haft uppsåt att begå brott – hon har tvärtom trott att hon gjorde rätt.

För att dömas för bidragsbrott måste kvinnan ha varit grovt oaktsam och detta kan kvinnan inte ansetts ha varit, enligt tingsrätten, som lägger ned åtalet och friar kvinnan helt.