Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tog strypgrepp och hotade ex med pistol

En 44-årig man döms till ett års fängelse för grovt olaga hot och misshandel. Han döms för att i sin bostad på en mindre ort i Västerås kommun överraskande ha dragit upp en pistol och misshandlat sin exsambo.

Händelsen inträffade i april 2016. Enligt vad tingsrätten funnit utrett och oomtvistat var kvinnan och mannen separerade vid det aktuella tillfället, och är numera skilda.

De hade tidigare en vårdnadstvist, men den var avslutad 2016, men en tvist om underhållsbidrag pågår enligt rätten fortfarande. Vid tiden för brottet hade ex-makarna fortfarande visst umgänge.

Kvinnan hade den aktuella kvällen skjutsat sin ex-make till hans bostad och följde med honom in.

Därefter skiljer sig versionerna åt i fråga om vad som hände.

Enligt kvinnan drog mannen plötsligt och utan förvarning upp en pistol mot hennes tinning, senare flyttad mot hennes haka, varvid han hotade såväl henne som en släkting till henne till livet.

Mannen tog sedan strypgrepp på sin exhustru, slog henne och misshandlade henne. Kvinnan var livrädd och vädjade till sin exmake att tänka på parets gemensamma barn. Till slut lyckades hon ta sig därifrån och köra till ett hus där flera släktingar fanns. De ringde polisen.

Mannen å sin sida sade att han misstänkte att kvinnan i samband med de tidigare vårdnadstvisterna saboterat hans bil, sett till att hans post försvunnit. Han konfronterade henne, hon nekade, han bad henne lämna hans bostad men hon vägrade varpå han grep henne om nacken och förde ut henne. Han berättade att han hade en pistol – polisen hittade senare en luftpistol så kallad soft air gun – för att skrämma fåglar från skorstenen och att hans ex-hustru visste om den.

Men vittnena som såg kvinnan strax efteråt hörde hennes berättelse och såg vissa skador på henne. Skador som en läkare sedan undersökte och konstaterade stämde överens med de händelser kvinnan sade sig ha blivit utsatt för.

Rätten trodde mer på den kombinerade styrkan av kvinnans vittnesmål och vittnesmålen från de personer som sett kvinnan efteråt samt rättsläkarens uppgifter, än på mannens uppgifter.

Mannen döms som skyldig till grovt olaga hot samt misshandel. Straffet blev ett år i fängelse och drygt 20 000 kronor i skadestånd till kvinnan.