Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tog svarttaxi hem – kidnappades och tvingades köpa saker under dödshot

Tre unga män åtalas för rån. De misstänks ha kidnappat en man för att sedan tvinga honom att utföra tjänster åt dem.

Annons

Natten till den 26 augusti skulle en man i Västerås ta en svarttaxi hem efter en utekväll. Han frågade tre unga män som stod vid en bil intill Stora Torget om de var intresserade av att köra honom, vilket de var.

Men de tre männen körde inte hem honom. I stället tvingade de honom att ta ut pengar från sitt konto. Annars skulle de skjuta honom, löd hotet. Sedan körde de honom till två olika bensinmackar. Där tvingades han att betala en full tank till deras bil och att köpa saker åt dem inne på macken, bland annat bensin och snus, enligt åtalet.

Bad kassapersonal om hjälp

Den kidnappade mannen berättade för kassapersonalen om sin situation och bad dem att ringa polisen.

Men polisen lyckades inte hinna ifatt dem och de olaga tvången fortsatte. Mannen hotades att visa männen sin arbetsplats, där de ville sno ytterligare saker, men det lyckades mannen avstyra.

Senare släppte de av honom i centrala Västerås – men först rånade de honom på hans mobiltelefon och kontokort, enligt förundersökningen. Mannen lyckades låna en telefon av en främling och kunde ringa polisen efter att han blivit avsläppt. Samtidigt fick polisen syn på det misstänkta fordonet på Råbyleden och kunde gripa två personer.

Hotade anhörig att föra över pengar

Den drabbade mannen har berättat i förhör att männen, utöver att råna honom och tvinga honom att köpa saker, också ringde till en anhörig från hans telefon för att hota denne att föra över 20 000 kronor.

Två av de misstänkta är 21 år, den tredje är 26 år. De åtalas för olaga tvång, olaga frihetsberövande, rån, försök till rån och försök till utpressning.

Nu ska Västmanlands tingsrätt avgöra om åtalet räcker till en fällande dom.

Läs också: Misstänks ha tvingat 29-åring tanka svarttaxi under pistolhot – ännu en person häktad

Läs också [+]: Två män häktade för rån och olaga frihetsberövande – misstänks ha tvingat man tanka svarttaxi under pistolhot