Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tokyoresan gav Västeråskonstnären Tony Lorenzi en livsförändrande insikt – han borde stanna hemma!

Tony Lorenzi reste till Tokyo för att delta i ett konstprojekt om det krympta offentliga rummet i Japan och träffa japanska gallerister.

Men hemlängtan och ett uppvaknande om hur liten han var i storstaden, gjorde honom deprimerad och han fick upp ögonen för det värdefulla i den lilla världen i Västerås.

Annons

Tony Lorenzi blev inbjuden att delta i projekt i Tokyo där skyltfönster skulle användas för att visa upp konstverk. En sorts uppmärksammande av det ständigt hotade offentliga rummet.

– Det offentliga rummet är ännu mindre i Japan än här och där är människor ovana att ta vara på det och uttrycka sig i det, säger Tony Lorenzi.

Se Tony Lorenzis film "Är vi framme snart?" om hans resa till Tokyo och längtan hem.

Som konstnär har han under lång tid varit på resande fot och besökt många platser. Men drömmen om att få verka som konstnär ute i den stora världen fick sig en törn under resan till Japan i somras. Tony Lorenzi har nu bestämt sig för att som konstnär framför allt verka i Västerås.

– Jag längtade bara hem till familjen och det avspeglade sig i den konst jag försökte göra i Tokyo. Jag insåg hur liten jag var i det sammanhanget och att jag ska vara glad för att jag som konstnär har förmånen att kunna göra det jag vill hemma i Västerås, att det är bättre att gräva där man står.

Resan blev i stället till ett videoprojekt, en film "Är vi framme snart?, som fångar en upplevelse som många människor kan känna igen sig i.

– Jag hade med mig kameran och filmade mycket av det jag såg. Det blev en ganska deprimerande film, men den fångar också en känsla och insikt som många kan ha, att allt som inte glimrar är guld och att vakna upp och förstå vad det faktiskt är som är viktigt i ens liv. Det som kan verka coolt och som många uppfattar som märkvärdigt, behöver inte vara det för en själv.