Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tolv gripna under demonstrationer

(Uppdaterad 20.35) Totalt tolv personer greps under lördagens demonstration i Västerås. Trots att en polis skadades och en kvinna bröt armen var polisen nöjd.
- Demonstrationen gick bra ur vårt perspektiv, säger Anders Hedström, polisens presstalesman.

Försöken att få den högerextrema demonstrationen att hållas på ett säkert sätt gick bra, enligt polisen.

-Vi har inga allvarliga personskador och inga skador på egendom, säger Anders Hedström.

Enligt polisen var demonstranterna mellan 150 och 200 stycken. Samtidigt fanns ett hundratal motdemonstranter på plats och läget var spänt. Stundtals flög bland annat glasflaskor mellan de två grupperingarna.

Vittnen säger till VLT att flera bilar träffades av flygande föremål när de passerade på Kopparbergsvägen. En polis skadades då hon träffades av en flaska. En kvinna bröt också armen.

Att demonstrationen kom att hållas på Asea-torget, mitt i centrala Västerås, och inte Råby som demonstranterna planerat beror på säkerhetsaspekten enligt Hedström.

-Råby ansågs inte vara det säkra området.

I stället hänvisades demonstranterna till centrum, där även Barnens dags firades och flera barnfamiljer befann sig nära demonstrationen. Enligt Anders Hedström har polisen haft en nära dialog med Västerås stad om valet av demonstrationsplats och att den aspekten tagits upp i diskussionerna.

Sammanlagt greps åtta personer under dagen. Fem högerextrema demonstranter greps vid lunchtid för förberedelse till grov misshandel. Enligt polisen hade de kassar med stenar och tårgas med sig. De anhölls senare av åklagare.

Två personer har gripits för främjande av flykt och en person för våld mot tjänsteman.

Vid 19-tiden greps ytterligare fyra personer för förberedelse till grov misshandel i samband med en poliskontroll vid Skepparbacksskolan. Enligt polisen hade personerna tillhyggen som man misstänker att de tänkt använda.