Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tolv skadades då buss körde in i viadukt – polisen utreder vårdslöshet i trafik

 
Bussolyckan på Pilgatan
Visa alla artiklar

Tolv personer skadades vid en bussolycka vid en viadukt på Pilgatan strax före klockan åtta på torsdagsmorgonen. En busschaufför körde fel och bussen fastnade i viadukten som är minst en halv meter lägre än bussens högsta höjd. Lyckligtvis medförde olyckan endast lindriga skador.

Annons

[+] TV: UL:s trafikchef om bussolyckan: "Det här ska inte inträffa"

Bussen är en dubbeldäckarbuss från UL, Upplands Lokaltrafik som av någon anledning körts in i viadukten under gång- och cykelbanan parallellt med järnvägen vid Pilgatan. Bussen var på väg mellan Uppsala och Västerås.

Under tidiga eftermiddagen har polisen beslutat upprätta en anmälan om vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Den fortsatta polisutredningen får visa om polisens misstankar om att chauffören vållat olyckan genom vårdslöshet har fog för sig. Bussen har tagits i beslag för teknisk undersökning.

Inledningsvis befarades många svårt skadade. Det visade sig dock under räddningsarbetets gång att elva av de tolv skadade som förts till sjukhus kunde betecknas som lindrigt skadade.

Den aktuella olycksbussen är fyra meter hög, vilket är en halvmeter högre än viaduktens fria höjd.

[+] Bildextra: Bussolyckan – se bilderna från räddningsinsatsen

Ambulans och räddningstjänst fanns på plats direkt efter olyckan:

– Bredvid mig sitter en kvinna med sår i pannan som ambulanspersonalen tar hand om. Hon gråter. Chockade skolungdomar sitter i gräset bredvid på filtar. Polisen spärrar av hela området så lokaltrafik och annan trafik kommer inte fram. Det är glassplitter över hela gatan, sade VLT:s medarbetare Kenneth Hudd till VLT direkt efter olyckan. Långa köer hade då bildats kring olycksplatsen och en mängd ambulanser, polisbilar och räddningstjänst hade kallats till platsen:

– Sex ambulanser som jag kan se. Även sjukvårdsledning är här, säger Kenneth Hudd och fortsätter:

– Bussens övervåning är helt intryckt.

Bussen körde av någon anledning fel. I ställlet för den normala vägen från Uppsala via Emausmotet-Kopparbergsvägen tycks bussen ha kört fel.

Bussen, som var UL:s linje 773 från Uppsala direkt till Västerås, kör vanligtvis av från E18 vid Talltorpsmotet, därefter passeras hållplatsen "Knektgatan" vid sjukhuset, bussen kör därefter via Folkparksmotet ut på E18 en kort sträcka till Emausmotet. Där kör bussen via Kopparbergsvägen och hållplatsen Tegner samt Östra Ringvägen till Västerås central. Men det är bussens normala rutt som alltså inte följdes av den aktuella busschauffören.

VLT:s medarbetare Lotta Jansson, som kom fram till olycksplatsen omedelbart efter olyckan, berättar:

– Bussen körde fel, den skulle ha kört av vid Talltorpsmotet men chauffören missade det och snurrade runt på Kopparlunden. Några passagerare släpptes av vid en annan hållplats. Det var flera som satt på bussen som skulle till sjukhuset och kanske var anställda där. De hade inte kunnat stiga av vid hållplatsen vid sjukhuset eftersom bussen kört fel, säger Lotta Jansson

Bussen, en buss av belgiska märket Vanhool, är fyra meter hög. Viadukten har enligt den märkning som finns på platsen 3,5 meters fri höjd.

Bussen har kört in i viadukten för cykelbanan som löper parallellt med viadukten över järnvägen, själva järnvägstrafiken är därför inte direkt påverkad. Tågtrafiken har löpt med vissa förseningar efter olyckan. Personal från Västerås stad ska inspektera gång- och cykelbaneviadukten som bussen träffade för att utröna om den är säker att använda. Under tiden innan den inspektionen skett är gång- och cykelbanan avstängd.

Sture Jonsson, presschef vid UL, Upplands Lokaltrafik:

– Bussen är inte utrustad med GPS-navigator. Chaufförerna ska känna den väg de kör.

Sture Jonsson vill inte spekulera i varför chauffören kört fel:

– Just nu har vi fullt fokus på att hantera den här situationen.

Jonas Partheen, Västmanlandspolisens presstalesperson, summerar olyckan en timme efteråt:

– Bussen hade cirka 20 passagerare. Två personer har förts i ambulans till sjukhus, jag känner inte till hur skadade de är. Två av dem satt fastklämda och togs loss av räddningstjänst och sjukvården. Ytterligare cirka tio har förts i buss till sjukhuset i Västerås sedan de klagat över att de har haft ont. De måste kontrolleras av sjukvården. De av passagerarna som inte sagt sig ha några fysiska skador har tagits till en säker och lugn plats där kommunens krisstöd satts in.

Är busschauffören en av de skadade?

– Han är inte en av de två som förts i ambulans till sjukhuset, i övrigt vet jag inte, säger Jonas Partheen.

Olycksorsaken är ännu okänd och det är oklart varför busschauffören valt en väg som inte är farbar med den aktuella busstypen.

– Vi har förhört chauffören under dagen och upprättat en anmälan om vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Vi kommer att vidta vissa utredningsåtgärder, säger Jonas Partheen.

Den fortsatta polisutredningen får visa om misstankarna mot chauffören står sig.

Bussen bärgades vid tiotiden på förmiddagen, trafiken kunde därefter släppas på. Vid tiotiden och framåt var Pilgatan fullt framkomlig i båda riktningar.

Kjell Nylund, pressinformatör vid Region Västmanland, tidigare Landstinget Västmanland:

– Sammanlagt tolv patienter har förts till sjukhuset i Västerås. Två av dem fördes i ambulans till sjukhus, tio fördes dit i buss. De två personer som fördes i ambulans till sjukhus satt fastklämda inledningsvis. Vid 13-tiden stod det klart att olyckan inte medfört några skador som betecknas som allvarliga av sjukvården:

– Samtliga tolv skadade, inklusive de som satt fastklämda, är lindrigt skadade. De är samtliga hemmahörande i Uppsalaområdet, säger Kjell Nylund.

Fotnot: Under dagens lopp ändrades beskeden om antalet skadade och en del andra uppgifter kring olyckan i artikeln ovan. I ett inledande skede, på en omfattande skadeplats, förekommer ofta olika uppgifter från olika källor och det är svårt för alla inblandade – även för räddningsledningen på plats – att få ordentlig överblick över situationen. Fokus för polis, sjukvårdspersonal och räddningstjänst på plats är att hjälpa skadade och drabbade och ställa tillrätta den situation som uppstått. Informationsarbetet kommer i andra hand jämfört med dessa viktigare funktioner. Därför tar det ofta tid innan helt korrekt information når läsarna, och tidigare lämnade uppgifter kan visa sig vara felaktiga.