Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Högström (M): Vi vill utveckla samarbetsformerna

Genom att inrätta ting för äldre, funktionsnedsatta samt barn och ungdomar vill vi utveckla samverkansformerna med berörda grupper, enskilda och organisationer.

Frågan om rådens vara eller icke vara har diskuterats länge. Förslag om att lägga ner dem har tidigare förts fram och varje gång har medlemmarna i råden och etablerade organisationer motsatt sig förändringen.

Mycket har hänt sedan råden för cirka 30 år sedan inrättades. Samhället har utvecklats. Ny teknik, nya grupper, andra organisationsformer har vuxit fram.

Idag står stora grupper som borde omfattas av dialogen utanför. Det gäller invandrargrupper, religiösa samfund, föreningar, organisationer och enskilda som är engagerade i arbetet att utveckla vården och välfärden.

Vi vill att fler ska omfattas av det informationsutbyte och den diskussion som förs mellan landstingsledningen och de som frågorna gäller.

Ny samverkansform ger oss också möjlighet att utnyttja tekniken för att nå fler med webb och TV-sändningar och andra kommunikationskanaler som finns.

Vi vill att fler ska veta vad som pågår och få möjlighet att direkt ta del av informationen med så få mellanhänder som möjligt. Samtidigt får de som deltar möjlighet att direkt nå ut till fler. Det skapas en vinna- vinna situation för alla. Den stora vinnaren är medborgarna oavsett ålder och funktionsnedsättning.

Den nuvarande rådsformen i slutna sammanträdesrum behöver förändras.

Motståndarnas invändningar handlar om allt från, – ”Vi visste ingenting”, till att försvara sina positioner. Helt enkelt befästa den ordning som är.

Förvånat konstaterar de; ska fler vara med - vad händer då med vår representation? Blir det mer publikt – då blir arbetet svårare, och då till att fråga: – Hur blir det med sammanträdesersättningen?

Låt oss lugna de som känner sig hotade av förslaget. Ni blir med, ni ges möjlighet att delta, påverka program och innehåll i tingen. Självklart blir ni inbjudna.

Förslaget innebär att landstingets utskott ska svara för genomförandet och det blir de som i dialog med berörda ska fylla tingen med innehåll.

Vi hade en uppgörelse mellan alla åtta partierna i landstinget.

Socialdemokraterna ”gömmer” sin delaktighet och instämmande i att råden ska avvecklas och att ting ska inrättas för äldre-, funktionsnedsatta samt barn och ungdomar med att tillsätta en arbetsgrupp. Historien upprepar sig.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel