Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomma burar-aktivist föreläser på biblioteket

På torsdag ska Martin Smedjeback hålla en föreläsning på Västerås stadsbibliotek. Han ska berätta om civil olydnad och om aktionerna som Tomma burar står bakom.

Den 4 augusti förra året stal djurrättsaktivisterna Tomma burar två grisar från en grisuppfödare i Ransta i Sala kommun.

Veckan därpå stal samma grupp åtta hönor på en gård utanför Askersund, som Nerikes Allehanda rapporterade om.

Läs också: Därför stal vi hönor

Martin Smedjeback var en av dem som dömdes för aktionerna. Under våren har han avtjänat ett fängelsestraff på Tillbergaanstalten utanför Västerås efter att ha deltagit i fritagningen av hönorna.

På torsdag föreläser han på Västerås stadsbibliotek. I programmet står det att han ska berätta om aktionerna och om civil olydnad.

– Jag tror att civil olydnad är ett effektivt verktyg och det ligger i mina värderingar att agera med ickevåld för åstadkomma positiva förändringar i samhället, säger Martin Smedjeback.

Utöver sitt engagemang i djurrättsfrågor har han tidigare varit en aktiv motståndare till vapenindustrin. Under 2009-2010 avtjänade han ett halvårslångt fängelsestraff efter tre olika intrång, bland annat  på Saabs:s flygfältsområde i Linköping i ett försök att sabotera JAS-plan och på före detta Saab Bofors i Eskilstuna där han saboterade vapen.

Redan nu möter föreläsningen kritik. Västerås stadsbibliotek borde inte låta en kriminell person föreläsa, menar somliga. "Lokalupplåtelse till kriminella - är det en del av kommunens policy?", skriver en person på bibliotekets Facebooksida.

"Oerhört märkligt att ni bjuder in en yrkeskriminell människa från Tomma burar att sprida sin propaganda", skriver en annan.

Bibliotekschefen Eva Matsson svarar i en kommentar på Facebooksidan att "biblioteket ska vara en öppen arena för diskussion och samtal, inom yttrandefrihetens gränser. Programmen i hörsalen har ett brett utbud och många åsikter kan komma till tals".

– Det är en aktuell debatt som han tar upp. Sedan förstår jag att många ifrågasätter det, men vi tar inte ställning, säger hon till VLT.

Martin Smedjeback har tidigare föreläst på skolor, högskolor och tilldelats Martin Luther King-priset av Svenska Kyrkan 2014. Livsmedelsproducenter har tidigare ifrågasatt att han har föreläst på skolor, skriver tidningen Land.

Ser du dig själv som kriminell?

– Enligt den juridiska definitonen är jag kanske det. Men det är inte den beteckning jag själv skulle använda. Det är synen i samhället som definierar det. Mahatma Gandhi och Martin Luther King ägnade sig också åt civil olydnad, men det är nog inte många som skulle kalla dem kriminella i dag, säger Martin Smedjeback.

Anders Lerner är direktör för kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen vid Västerås stad och berättar att det saknas tydliga riktlinjer för vilka som får hyra bibliotekslokalen – det avgörs från fall till fall.

– Den riktlinje vi har är att man inte får begå några kriminella handlingar i lokalen. Man ska inte heller uppmana till brott, annars är gränserna väldigt vida. Biblioteket är en öppen arena för yttrandefrihet och diskussion, säger han.