Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tommy Waidelich och Pia Nilsson (S): Sverige kan bättre men regeringen är svaret skyldig om ekonomin

Anders Borg och hans alliansföreträdare är bekymrade över vårt politiska alternativ. Låt oss vara klara på en punkt.

Vi socialdemokrater är inte bara bekymrade över den borgerliga politikens effekter för svensk utveckling. Vi är ärligt talat djup oroade och upprörda över det Sverige som i dag växer fram med ökade klyftor, fler i utanförskap och en växande bidragslinje.

För trots att svensk ekonomi återhämtar sig i rekordfart, ser vi att antalet fattiga barn ökar runt om i landet. Trots att fler företag vill anställa så uppger sju av tio att det saknas kompetent arbetskraft att rekrytera och en av fem företagare tvingas tacka nej till order. Trots att fler får jobb så biter antalet långtidsarbetslösa sig fast på farligt höga nivåer. Svårt cancersjuka slängs ut ur sjukförsäkringen och resultaten i den svenska skolan försämras drastiskt.

Tillsammans får vi betala priset för regeringens misslyckade politik. För när regeringen inte tar den växande långtidsarbetslösheten på allvar, samtidigt som mismatchen på arbetsmarknaden biter sig fast, då pressas löner och priser upp.

Vårt alternativ är tydligt och enkelt. Investera i en kunskapsbaserad ekonomi. Fler människor måste ges chansen att växa och utvecklas. Men då behöver vi investera i utbildning och kompetensutveckling så att människor kan ta de nya jobb som växer fram. Svensk arbetskraft ska vara bäst – inte billigast.

Vi måste säkra den svenska värdeburna tillväxten. Alla som kan ska arbeta och det ska löna sig. De som varje dag jobbar och sliter – i industrin och egna företag, i skolor och på förskolor, på sjukhus och universitet, på kontor och bussar och tåg – ska veta att vi står upp för deras jobb, men inte till vilket pris som helst. Därför är bra arbetsvillkor, en trygg a-kassa och chanser till omskolning och vidareutbildning så viktiga för oss.

I vårbudgeten tog vi några få, men mycket viktiga initiativ som kan genomföras här och nu för fler jobb och minskad arbetslöshet. Våra prioriteringar handlar om att bryta ungdomsarbetslösheten genom ökat utbud på sommarkurser och sommarjobb, pressa tillbaka långtidsarbetslösheten genom en kompetenskommission som enkelt och effektivt ska arbeta för att företag och branscher hittar rätt kompetens vid rätt tillfälle och minska det ofrivilliga deltidsarbetet i kommuner och landsting.

Det kan komma som en överraskning för Anders Borg och hans kamrater, men det saknas inte utmaningar för politiken. Det saknas inte uppgifter att lösa. Det saknas heller inte resurser. Vi Socialdemokrater vet att Sverige kan bättre. Den sittande regeringen är svaret skyldig.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel