Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tonåringar frias från våldtäkt men fälls för sex med 14-åring

Två ynglingar döms av Västmanlands tingsrätt till ungdomstjänst respektive villkorlig dom och låga dagsböter. Brottet skedde i Köping tidigt år 2016.

Åklagaren åtalade ursprungligen de två, en yngling som vid brottet var knappt 17 år och en annan yngling som var drygt 15 år, för våldtäkt mot barn. I andra hand yrkade åklagaren ansvar för sexuellt utnyttjande av barn.

Det hela hände i den 14-åriga flickans bostad i Köping dit de två andra tonåringarna tillsammans med en elvaårig pojke, begivit sig.

Där gick flickans mor in i flickans rum och ertappade ynglingarna med sexuella handlingar mot hennes dotter och avbröt det hela.

Västmanlands tingsrätt konstaterar inledningsvis att brottet inte kan rubriceras som våldtäkt.

Det eftersom ingenting tyder på att flickan på något sätt tvingades eller ens övertalades.

Rätten skriver "Utredningen ger vidare stöd för att Målsägande A (rättens påhittade initial, red anm) var den som föreslog att de skulle gå hem till henne och att hon även "ljög" för sin mor om vilka hon skulle ha med sig för att modern skulle släppa in dem".

Tingsrätten finner inte att någon påtaglig övertalning eller tjat ägde rum, och ingenting tyder på att flickan inte hade möjlighet att säga nej eller avbryta det hela.

Rätten anser också att flickan och ynglingarna var införstådda med att sexuella handlingar skulle ske. Rätten finner med hänsyn till hennes "tidigare sexuella erfarenheter och den allmänna mognad som framkommit" att "gärningen får anses som mindre allvarlig och därmed utgör sexuellt utnyttjande av barn och inte våldtäkt mot barn".

Tingsrätten bedömer att de båda ynglingarna hade "skälig anledning att anta" att flickan var under 15. Bland annat för att ett utomstående vittne hörde henne tidigare säga det till ynglingarna.

Därför döms de båda för sexuellt utnyttjande av barn. Straffet för ynglingen som vid tillfället var något äldre blir villkorlig dom och 60 dagsböter à 50 kronor varav 30 dagsböter ska anses erlagda eftersom han frihetsberövats under tre dygn. Sammanlagt ska han alltså betala 1 500 kronor.

Den andre ynglingen döms till 35 timmars ungdomstjänst. Den elvaårige pojken som följde med flickan hem var och är inte straffmyndig och åtalades därför inte.