Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppslovaker klara för VIK

Här är värvningsbomben: VIK Hockey har gjort klart med den NHL-meriterade slovakiske VM-spelaren Lubomir Vaic och med poängmaskinen Jaroslav Jabrocky.
- De är toppförstärkningar, konstaterar VIK:s sportchef Niklas Johansson.

VIK-ledningen har letat efter spetsförstärkningar för att få fart på målskyttet.

Och nu har klubben fått tag i en lirare som beskrivs som en legend hemma i topplaget HC Slovan Bratislava - den 33-årige centern Lubomir Vaic som har både VM-silver och VM-brons i bagaget.

- Vaic är en meriterad kille med otroligt bra inställning. Han är snabb på rören, har bra arbetskapacitet, en jättebra blick för spelet och bra avslut. Han är otroligt komplett och hade han varit lite större hade han spelat längre än vad han gjorde i NHL, säger Johansson.

Slovaken hade ett gällande kontrakt med Bratislava, men han valde att bryta det för att istället avsluta säsongen med VIK i Västerås - trots att han var lagkapten och den stora pådrivaren i den slovakiska klubben.

I går kväll gjorde Vaic, som spelade i andrafemman, för övrigt ett mål när HKM Zvolen besegrades med 6-1.

Noterbart är att Vaic, som har tre VM-turnerningar på meritlistan, faktiskt har spelat ihop med den assisterande VIK-tränaren Bert Robertsson i Vancouver Canucks säsongen 1997/98.

VIK Hockey har även gjort klart med slovaken Jaroslav Jabrocky från topplaget MHC Martin, där den 30-årige centern varit en pålitlig poängplockare.

- Jabrocky är en sniper som leder skytteligan i Slovakien. Han är en jätteduktig skridskoåkare med bra inställning, säger Johansson.

Även han hade ett gällande kontrakt, men valde att bryta det för att istället ansluta till VIK i Västerås.

Jabrocky spelade från start i MHC Martins förstafemma i går kväll när laget förlorade med 3-4 borta mot HC Banska Bystrica.

Om allt går enligt planerna ska slovakerna landa i Sverige klockan 14 i dag och vara på plats i Västerås kring klockan 16.

Med andra ord kan de kanske debutera i VIK-tröjan redan i kväll när Gulsvart ställs mot IK Oskarshamn i ABB Arena, nedsläpp 19.

- Det är lite osäkert att uttala sig om just nu. Vi får se hur pappersexercisen med transferkorten fungerar. Allt är klart, men det slovakiska förbundet måste signera deras transferkort innan de är spelklara för oss, säger Niklas Johansson.

VLT har kollat in slovakiska reaktioner på VIK:s toppvärvningar – och så här går tongångarna:

- Det är en stor skräll att Vaic lämnar Slovakiens största och mest vinstrika klubb för den svenska andraligan. Han är ju en legend i Slovakien.

- Jabrocky gör succé. Han har utvecklats starkt de senaste åren och är ett stort namn i Slovakien. Han håller minst lika god klass som Nagy och Bartecko i Modo.

Mycket tyder på att VIK kommer att låta slovakerna bilda ett radarpar i allsvenskan. Frågan är vem som kommer att vara tredjelänken i deras kedja? Spontant känns Jason Walters som ett hett alternativ.