Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tord Wiklund har ifrågasatt klimathotet

Miljöpartiet tar ansvar för en god energiförsörjning

Sverige har unika möjligheter att nå regeringens mål om 100 procent förnybar energi. Med energi från skog, sol, vind och vatten tillsammans med energieffektivisering kan vi bli fria från kärnkraft och fossil energi.

Tord Wiklund uttrycker den 29 oktober oro för hur det med mer förnybar energi garanterat finns el även en kall vinterdag. När Energimyndigheten nu utreder olika scenarier för ett hållbart energisystem så utgår de ifrån målet ett energisystem i balans. Systemet i sin helhet måste fungera vid alla tidpunkter och det finns många tekniska möjligheter.

När en kärnkraftsreaktor snabbstoppar på grund av tekniska problem sker det på ett ögonblick och annan el måste direkt kopplas på. Systemet klarar det idag.

Så stora bortfall med kärnkraften är en större utmaning än de naturliga variationerna i vinden. Sverige har idag över 50 procent av vår el från vattenkraft och den fungerar utmärkt som reglerkraft när det inte blåser eller solen går i moln. Dessutom tillkommer möjligheter med batteriteknik, smarta elnät och att bygga ett större geografiskt elnät med kablar till våra grannländer.

Vad Wiklund inte kommenterar är att effekttopparna vintertid beror på att el fortfarande används för direktverkande uppvärmning. Det är ineffektivt. I ett smart energisystem är det inga höga toppar av elanvändning en kall vinterdag eftersom el inte bör användas för uppvärmning. Miljöpartiet har många förslag för att fasa ut direktverkande el och ersätta med miljöbättre system som exempelvis fjärrvärme och bergvärme. Wiklunds debattinlägg bör ses mot bakgrund av att han tidigare debatterat för kärnkraft och ifrågasatt klimathotet.

Bland annat skrev han på Second Opinion 4 juni 2013 ”Elmarknaden får inte vara en politisk röra styrd av missriktad klimatfobi.” Miljöpartiets utgångspunkt är att klimatforskningen bör tas på största allvar och den energi vi använder ska ha så små klimatutsläpp som möjligt.

Att skrämmas med att det blir kallt med förnybar energi är det sista kärnkraftsförespråkarna nu håller fast vid. Men den tekniska utvecklingen och faktumet att flera länder nu klarat mer än 50 procent vindkraft motbevisar dem.

Sverige står inför ett vägval vilken energi vi ska satsa på. Ny kärnkraft är väldigt dyr. Finland och Frankrike försöker bygga ny kärnkraft och priset kommer bli minst 1 krona per kilowattimme.

Vindkraften i Sverige kostar hälften, 50 öre per kilowattimme. Förnybar energi är förutom billigare också mer miljövänligt. Med 100 procent förnybar energi lämnar vi varken klimatutsläpp eller radioaktivt avfall till våra barn. Så tar Miljöpartiet ansvar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel