Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tore har en egen djungel

Tore Widenfalk på Tidö-Lindö har format sin trädgård till ett lummigt paradis fyllt med magnolior, rhododendron och lianer.

Stora öppna gräsmattor med rabatter längs kanterna är ingenting för Tore Widenfalk. han har istället satsat på något som heter Woodland landscape, en skogstomt helt enkelt. Men det är ingen vanlig, svensk tallbacke det handlar om. Nej, Tore har försökt att återskapa det klimat som råder i södra USA och lyckats.

– Det finns många vackra träd i USA. Och de har klarat sig här trots att de inte ska.

Tore började med trädgården 1970. För

att skapa ett subtropiskt klimat planterade han buskar som skulle skydda mot blåst

och byggde upp flera stora murar på tomten. De alstrar värme under dagen som de sedan släpper ifrån sig till växterna under nätterna. Av samma anledning har han också valt

att behålla alla stora stenar på tomten.

– Det ska vara mycket stenar. Man ska inte ta bort stora stenar från sin trädgård, de bevarar värmen.

Tore har många ovanliga magnolior och rhododendronbuskar med 30 centimeter långa blad i sin trädgård som ger en tropisk stil. Här finns magnoliaträd som är över tio meter höga och med rejäla stammar.

– Den heter magnolia abovata. Den trodde jag inte heller skulle gå att odla, men det går fint.

Men här finns också vanliga hasselbuskar, lönnar och ekar men de kläs in med klätterhortensia och äkta lianer. Här finns också magnolian Tores bästa. En hybrid som Tore har tagit fram.

–  Den har en neutral doft, berättar Tore.

Tore har flera knep för att få sin trädgård att växa som den gör. Ett är att ta tillvara eklöven och lägga runt rhododendronbuskarna.

– Man ska aldrig ta bort vissnande löv runt en rhododendron. De multnar ner och då frigörs viktiga näringsämnen, råder Tore.