Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tornberg: "VIK är bäst"

VIK Hockey toppar allsvenskan med fem poäng före Malmö. Hockeyexperten Johan Tornberg är inte förvånad över succén. – VIK har en enorm trygghet i sitt spel. Det är seriens bästa lag, säger han.

Johan Tornberg har, som många vet, ett förflutet som tränare i VIK – men nu är han inne på sin tredje säsong som hockeyexpert på Viasat.

Tornberg åker land och rike runt och ser allsvenska matcher på alla möjliga ställen. Och Tornberg berättar att han inte är speciellt förvånad över VIK:s framgångar.

– Jag är inte förvånad men lite överraskad. Men av det jag har sett så här långt är det seriens bästa lag. VIK har en enorm trygghet i sitt spel, framför allt när det gäller försvaret. Där har tränaren Mats Waltin byggt upp något väldigt bra och satt ett grundspel som han formade redan förra säsongen, säger Tornberg.

Och fortsätter:

– Jag har varit runt på många allsvenska arenor och har fått höra från många olika håll att lagen tycker det är jäkligt jobbigt att möta VIK. Det är ett häftigt avtryck som VIK har lämnat. De har bara förlorat en match efter full tid och det är oerhört imponerande.

Vad anser du ligger bakom VIK:s positiva resultat?

– Först och främst är VIK det laget som jobbar hårdast och åker mest skridskor. Sedan har de ett stabilt målvaktspar och ett starkt uppoffrande försvarsspel. De släpper till väldigt lite klara målchanser. Och jämför man laget med förra årets upplaga har man nu fler spelskickliga killar.

Tornberg nämner bland annat Kenneth Bergquist, Broc Little och William Karlsson.

Han hyllar framför allt superduon Little/Karlsson.

– Det är killar som kan göra det där lilla extra och som är oerhört viktiga i powerplay. Att just PP funkar så bra är också en bidragande orsak, mycket avgörs där. Little och Karlsson har ett näst intill unikt samarbete och en häfitg kemi. De hittar varandra hela tiden.

Tror du att VIK kommer att ligga i toppen när serien är färdigspelad?

– Absolut. De kommer att vara ett topplag. Jag har svårt att se att de kommer att få någon större dipp.

Tornberg fortsätter:

– Dessutom har vi inte sett lagets fulla potential än. I spelare som David Lundbohm och Mikael Zettergren finns det mycket mer att hämta. Kommer de i gång blir laget ännu starkare, säger han