Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trä och koppar – en tydlig kökstrend

Satsa på träluckor och detaljer i koppar om du vill hänga på den senaste kökstrenden. Och stuva undan skrymmande köksmaskiner och ställ fram personliga saker i stället.

Ett traditionellt kök, men i modern tappning, så sammanfattar Thomas Davidsson på Kvänum kök höstens trend.

– De vita köken går mer och mer mot snälla gråa toner som ger ett mjukare, lite varmare intryck, säger han och visar runt i utställningshallen i Kopparlunden.

Samtidigt går trenden mot att det ska vara mer avskalat, men ändå personligt.

– Det ska synas att det bor någon där, men man plockar undan stora köksmaskiner och annat från bänkarna och har bara några få detaljer framme.

En anledning är estetisk men det beror också på att många nu lagar mat tillsammans och då behövs bänkarna som arbetsyta.

Eftersom ett köksbyte tar tid och ofta kostar en rejäl slant satsar många på en traditionell stil med neutrala färger och förändrar med detaljer.

– Det är mycket mässing och koppar nu och det gör jättestor skillnad att bara byta ut beslagen i ett kök.

Även fläktkåpor och kranar finns i olika metallfärger som häftiga tillbehör.

– Nytt är också att man väljer att lägga färg på väggarna, gärna ljusa pasteller, som man sedan plockar upp i detaljer som ljusstakar, porslin eller en fruktskål.

De ljusa pastellerna går också igen i företagets nytillverkade retrokök som fått en egen avdelning i utställningen.

– Antingen gillar man den här stilen, eller så avskyr man den, säger Thomas och drar ut en duvblå låda.

Retroköken har moderniserats, även om det inte syns på utsidan. Det finns plats för både spishäll och diskmaskin, men i övrigt håller man en stram stil på detaljerna.

De högblanka köken är där-emot på väg bort och ersätts mer och mer med målade eller betsade träluckor.

– Trenden är mer naturmaterial, trä med tydlig ådring och stenskivor. Man ska också få in mer personlighet. Ställ fram böcker, kryddor, vardagsporslinet och bilder på familjen, säger Lili Lejdeby, på Puustelli kök på Sigurdsgatan.

Nyligen sålde hon ett rosa kök till en kund, men det hör till ovanligheterna.

– Ofta är man lite försiktig och tänker att köket ska fungera under många år utan att man tröttnar på det.

Det går ändå att komma långt med små förändringar.

– Byt ut kaklet mot en grov ekpanel eller betong och sätt en glasskiva över, säger Magnus Lind på Puustelli kök.

Komplettera med detaljer i ek eller furu, till exempel nya täckskivor.

– Men även de naturliga materialen får gärna kännas lite rufft och industriellt, inte så polerat och tillrättalagt, avslutar Magnus.

Nya trender i höst

Koppar och mässing är stort i inredningen i höst och den blankpolerade metallen följer även med in i köket. Då som detaljer, till exempel knoppar, beslag, fläktkåpor, lampor och kranar.

Eftersom många vill ha ett ganska neutralt kök tar det ofta tid innan nya trender slår igenom i köksinredningen. Fortfarande är det många ljusa färger, även om olika träslag och mer gråa toner smyger sig in. De högblanka köken är däremot på väg ut.

Att bara byta beslag eller knoppar gör stor skillnad för intrycket, en uppfräschning som inte behöver kosta mer än någon eller några tusenlappar beroende på vad man väljer.

Det börjar även bli mer och mer vanligt att det endast finns en ho i köken. Både för att det ofta inte finns behov av fler än en men också för att få mer arbetsyta i köket.

Vackra stenskivor, gärna i lite mörkare ton, och andra naturliga inslag är också inne.

Fyll fruktskålen och låt den stå framme, ställ också fram krukor med färska kryddor och annat grönt, det ger ett personligt intryck.