Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trädgårdsapp versus bok

Fördel app: lätt att få med till plantskolan. Fördel bok: fylligare information.

"Perenner" är en app för iPhone som är utvecklad för svenska växtförhållanden. Den innehåller nästan 1 000 olika arter och sorter, och närmare 800 bilder på perenner och lökväxter. Informationen finns samlad i appen, det betyder att du inte behöver vara uppkopplad när du använder den.

Det tråkiga med bilderna är att det oftast bara finns en bild på en blomma, alltså inte närbild och bild på hela växten. Vissa växter saknar faktiskt bild helt och hållet.

I perenner kan du leta efter en växt efter dess svenska eller botaniska namn. Det går också att leta i växtfamiljer. Det finns även en textsökningsfunktion.

Med hjälp av funktionen ”Filtrera perenner” kan man kombinera färg, blomningstid, höjd, växtplats, jordtyp och härdighet för att få förslag på lämpliga växter.

Det finns också korta videos som visar hur man till exempel delar perenner eller tar sticklingar. Kul.

Roligast av allt är kanske ändå att man bara är ett knapptryck bort från att spara en perenn i "Favoriter". Hur många gånger har man inte pluttat för en fin växt i en bok och sedan glömt skriva ned det på en lapp, eller glömt den berömda lappen hemma när det är dags för att handla.

1 000 bilder och 2 800 växtbeskrivningar gör Marie och Björn Hanssons perennlexikon till en modern "bibel".

Perenner – Våra trädgårdsväxter var, när den utkom 2007, en efterlängtad svensk sammanställning över odlingsvärda perenner.

Boken är fantastisk, här finns avsnitt om användning och skötsel och till växtbeskrivningarna läggs förslag på goda växtgrannar.

Björn Hanssons bilder är vackra och lustfyllda. Efter några sidors bläddrande börjar trädgårdsidéerna att flöda. Där kan boken också ge många konkreta tips om utformning av rabatter och ge förslag på olika stilar. Det finns helt enkelt inte mycket som slår den här boken just nu.

Vad kostar det?

Appen Perenner för Iphone köper du via Appstore, den kostar 22 kronor.

Boken Perenner av Marie Hansson, 202 kronor i kartonnageutförande på Bokus.