Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trädplantering ersatte traditionellt spadtag

Vid lunchtid på torsdagen gick startskottet för kvarteret Slätpricken på Lillåudden. I stället för det traditionella spadtaget planterade landshövding Minoo Akhtarzand, riskbyggen vice vd Mårten Lilja och bostadsministerns statssekreterare Alf Karlsson gemensamt ett silver lönnträd.

Det var ett 30-tal åhörare som samlats för att delta i den officiella invigningen och efter att trädet planterats bjöds besökarna att delta i invigningen genom att själva plantera en var sin tulpan.

-Det kändes väldigt trevligt att vara med vid planteringen, särskilt då bostadsfrågan är så viktig och vårt län behöver få tillgång till flera bostäder. Så att vi kan möta behovet från studenter, äldre och nyanlända, säger landshövding Minoo Akhtarzand

Fastigheten kommer att få certifieringen Miljöbyggnad Silver, vilket betyder att energianvändningen är låg, innemiljöerna är goda och byggmaterialet är granskat.

-Det är ju en hjärtefråga för mig, så det kändes riktigt bra, säger Minno Akhtarzand.

Fast i sitt tal under invigningen uppmuntrade hon till att satsa på guldcertifiering till nästa bygge.

Förutom att tänka klimatsmart har Riksbyggen hämtat inspiration från kontinenten i bygget av bostadsrättsföreningen Slätpricken och menar att de skapat ett kvarter som karakteriseras av variation, liv och rörelse.

Området Slätpricken beräknas vara inflyttnings klart under 2018 och innehåller 90 stycken lägenheter, i varierande storlekar.

-Vi behöver kraftsamla kring bostadsfrågan så att vi skapar förutsättningar, för byggherrar, projektledare och länets kommuner för fler bostadsbyggen så att vi kan leva upp till de behov som finns, säger landshövdingen.